Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dve osoby zastrelili pri pokuse o útok na súd v Istanbule: Útočníci boli členmi teroristickej organizácie

(Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Turecké bezpečnostné zložky zastrelili muža a ženu, ktorí sa v utorok pokúsili o útok na budovu súdu v Istanbule, oznámil turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Ďalšie osoby utrpeli zranenia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Útok sa odohral v komplexe súdnych budov v istanbulskom okrese Kagithane. Minister na sociálnej sieti uviedol, že dvojicu usmrtili "pri pokuse o útok" na bezpečnostné kontrolné stanovište. Ďalších najmenej päť osôb vrátane troch policajtov utrpelo zranenia. Yerlikaya ocenil prácu polície a zaželal skoré uzdravenie zraneným.

Útočníci zastrelení na súde v Istanbule boli členmi teroristickej organizácie

Muž a žena, ktorých v utorok turecká polícia zastrelila pri pokuse o útok na súd v Istanbule, boli členmi ľavicového frontu ľudového oslobodenia (DHKP-C), ktorý Ankara považuje za teroristickú organizáciu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.DHKP-C od 80. rokov minulého storočia pravidelne uskutočňuje v Turecku podobné útoky. K utorkovému útoku sa však oficiálne neprihlásil. Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že pri zásahu proti útočiacim teroristom utrpeli zranenia traja policajti a traja ďalší občania. DHKP-C na svoje teroristické zoznamy zaradilo Turecko, Európska únia, USA aj ďalšie krajiny.

 Džihádisti a kurdskí militanti v období posledných desiatich rokov opakovane v Turecku uskutočňovali bombové či iné ozbrojené útoky. Ich počet síce poklesol, v Istanbule aj hlavnom meste Ankara však stále pretrváva vysoké riziko. Dvaja maskovaní útočníci vnikli 28. januára do kostola sv. Márie v istanbulskej štvrti Sariyer počas bohoslužby a zabili jednu osobu. K útoku sa prihlásili džihádisti spojení s organizáciou Islamský štát. Polícia neskôr zatkla 25 podozrivých osôb vrátane dvoch útočníkov.

Viac o téme: TureckoIstanbulÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu