Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Netanjahu odmieta podmienky Hamasu na prepustenie rukojemníkov

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

TEL AVIV - Tisíce Izraelčanov v sobotu protestovali proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V izraelskom meste Tel Aviv vyzvali na okamžité ukončenie vojny s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, čo by podľa nich viedlo k prepusteniu vyše 100 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Gazy

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:35 Skupina viac ako 130 dôstojníkov a vodcov IOF, ktorí sa práve vrátili z Gazy, poslala sionistickému vojenskému kabinetu list s požiadavkou, aby sa nevrátili do bojov v meste Gaza, kým nebudú vrátení všetci sionistickí väzni.

21:00 Okupácia sa zameriava na more v Al-Zawaida v strednom pásme Gazy.

20:10 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol požiadavky militantného palestínskeho hnutia Hamas, ktorými podmieňuje prepustenie rukojemníkov zajatých pri útoku na Izrael zo 7. októbra. Urobil tak niekoľko hodín po tom, čo Hamas zverejnil 16-stranové vyhlásenie odôvodňujúce jeho rozsiahly útok, uviedla agentúra AFP.

19:55 Obyvatelia severnej Gazy sú nútení mlieť krmivo a obilie namiesto pšenice po tom, čo čelia hladomoru v dôsledku pokračujúcej agresie proti Gaze.

19:00 Bombardovanie civilistov.

18:15 Tento závod na výrobu zbraní sa nachádzal v centrálnej civilnej oblasti v Al-Maghazi a ohrozoval životy Gazy aj Izraelčanov. V reakcii na túto hrozbu jednotky IDF zničili továrne, zbrane a nabitý raketomet.

17:13 Takto pokračuje izraelské bombardovanie, z mesta Khan Younis stúpajú obrovské oblaky dymu.

16:34 Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu vyhlásilo, že útok na Izrael zo 7. októbra bol "nevyhnutným krokom" cieleným proti izraelskej okupácii palestínskych území. Zároveň však v 16-stranovej správe o týchto útokoch priznalo, že sa pri vpáde do Izraela dopustilo aj určitých chýb, a to "v dôsledku rýchleho kolapsu izraelského bezpečnostného a vojenského systému a chaosu, ktorý vypukol pozdĺž oblastí hraničiacich s Gazou". Informuje agentúra AFP.

16:10 Okupačná armáda pokračuje v bombardovaní domov v Khan Yunis, južne od pásma Gazy.

15:20 Záchranné tímy transportujú dve obete z auta, ktoré bolo cieľom útoku na Kafra v južnom Libanone.

14:50 UNRWA varuje pred vypuknutím vírusu hepatitídy C v útulkoch preplnenými vysídlenými ľuďmi v južnom pásme Gazy.

14:25 Počet obetí vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorá trvá už viac ako tri mesiace, prekonal 25.000. Úrady Pásma Gazy spravované Hamásom dnes uviedli, že celkovo bolo zabitých už 25.105 Palestínčanov, z toho 178 za posledných 24 hodín. Ďalších 62.681 Palestínčanov bolo pri izraelskom bombardovaní a pozemnej ofenzíve zranených. Americké tajné služby odhadujú, že Izrael je stále ďaleko od naplnenia deklarovaného cieľa, ktorým je zničenie Hamasu, napísal dnes denník The Wall Street Journal (WSJ).

13:35 Raketové sirény zaznejú v areáli IOF „Sofa“ po prívale rakiet vypálených odporom v Gaze.

13:00 Okupačné lietadlá bombardovali mesto Markaba južne od Libanonu.

11:39 Najmenej 25.105 ľudí zahynulo v Pásme Gazy od októbrového vypuknutia vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom.

9:55 Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan rokoval so šéfom politického krídla militantného hnutia Hamas Ismáílom Haníjom, ktorý dlhodobo operuje z Kataru. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

7:59 Lídri tzv. nezúčastnených krajín odsúdili izraelskú vojenskú operáciu proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy, ako aj útoky na tamojšie civilné obyvateľstvo a infraštruktúru. Urobili tak v sobotňajšom spoločnom vyhlásení vydanom na záver dvojdňového summitu v ugandskej metropole Kampala, informuje agentúra AP.

6:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa agentúry DPA odmietol slová amerického prezidenta Joea Bidena o možnosti vzniku palestínskeho štátu. Nechce kompromisy, pokiaľ ide o úplnú izraelskú bezpečnostnú kontrolu nad celým Západným brehom. Ten Izrael desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje.

Tisíce Izraelčanov opäť protestovali proti Netanjahuovi a žiadali koniec vojny

"Zastavte boje, neste následky," uviedol na proteste demonštrant, ktorého rodinný príslušník je jedným z rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu uniesli do Pásma Gazy počas brutálneho októbrového útoku na Izrael. Hamas počas novembrového dočasného prímeria prepustil desiatky rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných vo väzniciach v Izraeli. Následne však vyhlásil, že zvyšných rukojemníkov neprepustí, kým sa izraelská armáda nestiahne z Pásma Gazy.

Protesty v Izraeli
Zobraziť galériu (5)
Protesty v Izraeli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Izrael uvádza, že v Gaze je stále 132 rukojemníkov, z ktorých 27 už nežije. Netanjahu a jeho spolupracovníci zároveň tvrdia, že k ich prepusteniu dôjde len vtedy, keď bude Hamas vojensky zničený. Niekoľko stoviek ľudí protestovalo aj v izraelskom hlavnom meste Jeruzalem. V meste Haifa na severe Izraela sa tiež zhromaždili stovky podporovateľov ľavicovej strany Chadaš a vyzvali Netanjahua na odstúpenie. Príbuzní rukojemníkov zároveň v piatok večer začali protest pred Netanjahuovým domom v meste Cézarea.

Protesty v Izraeli
Zobraziť galériu (5)
Protesty v Izraeli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

"Očakávame, že seriózni ľudia... vystúpia a povedia nám, ako sa majú naši blízki," uviedol príbuzný jedného z rukojemníkov podľa izraelského denníka Haaretz. Hnutie Hamas spustilo 7. októbra útoky na Izrael, pri ktorých prišlo o život približne 1140 ľudí, prevažne civilistov. Približne 240 ďalších osôb odviedli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izrael vtedy vyhlásil, že toto hnutie zničí, a následne spustil ofenzívu v Pásme Gazy. Tá si vyžiadala už viac než 24.700 obetí, píše AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze kontrolované Hamasom.

Izraelská armáda hlási zničenie mnohých dielní na výrobu rakiet v Gaze

Izraelská armáda v sobotu uviedla, že lokalizovala a zničila veľký počet dielní na výrobu rakiet v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. V štvrti Zejtún v meste Gaza našli izraelské jednotky raketomety, výbušné zariadenia, stroje a chemikálie, ktoré by vystačili na výrobu približne 800 rakiet. DPA uvádza, že palestínske militantné hnutie Hamas rozmiestnilo dielne na výrobu rakiet po celom Pásme Gazy tak, aby sťažilo ich lokalizáciu a zničenie.

Hnutie Hamas prevzalo kontrolu nad Pásmom Gazy v roku 2007. Militanti z tohto hnutia odvtedy útočili na južnú oblasť Izraela raketami, ktoré väčšinou vyrobili sami. Najnovšiu vojnu v Pásme Gazy odštartoval teroristický útok Hamasu na územie Izraela 7. októbra, pri ktorom zomrelo 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších vyše 240 osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izrael reagoval masívnym bombardovaním a pozemnými útokmi na túto palestínsku enklávu. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze si izraelské útoky vyžiadali už približne 24.700 obetí. Izraelská armáda zároveň dostala pod svoju kontrolu veľkú časť severnej oblasti Pásma Gazy vrátane mesta Gaza. Odvtedy sa raketové útoky Hamasu a iných militantných hnutí výrazne obmedzili.

Viac o téme: ProtestVojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu