Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Izrael objavil tajnú sieť tunelov pod Pásmom Gazy: VIDEO Neľudské podmienky pre zajatcov, boli tam aj deti!

Sieť tunelov pod Pásmom Gazy, v ktorých držal Hamas rukojemníkov
Sieť tunelov pod Pásmom Gazy, v ktorých držal Hamas rukojemníkov (Zdroj: YouTube/IDF updates, X/Jonathan Serero)

PÁSMO GAZY – Vojna v Izraeli medzi domácou armádou (IDF) a radikálnym teroristickým hnutím Hamas sa čoskoro predĺži na štyri mesiace neúnavných bojov. Hamasu sa darí odolávať útokom aj vďaka sieti tunelov, ktoré teroristi vybudovali priamo pod obyvateľmi. IDF sa ale podarilo do tunelov dostať a to, čo videli, zaznamenali na videu.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelskej armáde (IDF) sa podarilo vniknúť do siete tunelov pod Pásmom Gazy, pričom tam objavili dve desiatky rukojemníkov. Ako informuje NY Post, podmienky boli priam neľudské. Vlhkosť a tma neboli najväčšími problémami. Medzi zajatcami malo byť aj 5-ročné dieťa, ktoré tu po sebe zanechalo dôkaz. IDF poskytlo verejnosti zábery v sobotu 20. januára. 

Khan Younis

Obrovský tunel sa tiahol takmer kilometer pod domom veliteľa Hamasu v Khan Younis, kde sa mali odohrať podľa Izraelcov najkrvavejšie boje. Po prekonaní viacerých nástrah teroristov v podobe výbušnín, sa vojaci napokon dostali k 20-tim izraelským rukojemníkom. Zajatcov držal Hamas v miestnostiach bez okien,ktoré mohli slúžiť aj ako sklad. IDF práve tu našlo kresby, ktoré spravila Emilia Alonisová (5). Tá sa dostala na slobodu aj mamou už v novembri minulého roku v rámci výmeny zajatcov. Kresby boli ale dôkazom, že ich tam teroristi skutočne zadržiavali.

"Emilia a jej matka Danielle boli v jednej z piatich malých miestností. Nebolo v nej nič okrem matracu a toalety. Podľa viacerých svedectiev bolo v tomto tuneli (zhruba 800 metrov) zadržiavaných v rôznom čase od vypuknutia konfliktu vyše 20 rukojemníkov. Bola tam tma a ťažký a vlhký vzduch," uviedol pred médiami hovorca IDF Daniel Hagari.

Mnohí v zajatí 

Na videu sa jeden z vojakov presúva do miestnosti, ktorá slúžila zajatcom ako obytná izba. Zábery hovoria za všetko - jeden matrac, tenké prikrývky a plno odpadkov na podlahe. O prietok vzduchu sa starali ventilátory. Na všetkých stenách boli kachličky, takže je takmer isté, že rukojemníci museli spať v kúpeľni alebo na záchode.

"Niektorí zajatci mali šťastie, no mnohých ďalší Hamas premiestnil so sebou, keď sa stiahol pred útokmi IDF. Zostali niekde v Gaze, no pravdepodobne sa teraz nachádzajú v ešte horších podmienkach. Teroristi zadržiavajú aj seniorov, ktorí potrebujú okamžitú lekársku pomoc," upozornil Hagari. 

Keď sa IDF podarilo vniknúť do tunela pod Khan Younis, narazili na odpor niekoľkých bojovníkov Hamasu. Napokon sa cez nich prestrieľali a celý priestor zabezpečili. V piatok 19. januára umožnila izraelská armáda vstúpiť médiám do podzemia. 

Demonštrácie

Výmena zajatcov z novembra minulého roku, kedy sa dostali na slobodu aj Emilia Alonisová s matkou Danielle, bola poslednou dohodu medzi Hamasom a IDF. Odvtedy k ničomu podobnému nedošlo. Rodiny, ktoré sú presvedčené, že ich blízkych držia teroristi ako rukojemníkov, začali v uliciach Izraela demonštrovať a vyzývať premiéra Benjamina Netanjahua, aby sa s nepriateľom dohodol. Pred jeho domom dokonca zahájili protestnú hladovku. 

Ďalšia skupina nespokojných občanov sa snaží zájsť ešte ďalej, keď hovoria o vytvorení blokád, aby zastavili dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Netanjahu opakovane tvrdí, že vojenský tlak IDF je najlepší spôsob, ako zaistiť bezpečnosť rukojemníkov. "Vojnové úsilie bude pokračovať dovtedy, kým sa nám nepodarí Hamas úplne zničiť," dodal. Teroristická skupina uviedla, že dohoda o výmene sa neuskutoční, kým Izrael neodstráni vojenské sily z Gazy a neprepustí všetkých Palestínčanov zo svojich väzníc.

Viac o téme: RukojemníciPásmo GazyKhan YounisIDFSieť tunelovIzrael vo vojneEmilia AlonisováDanielle Alonisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu