Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslankyňa kradla vo viacerých obchodoch, usvedčil ju kamerový záznam! Priznala sa k ťažkej chorobe

Novozélandská poslankyňa Golriza Ghahramanová (43) kradla v obchodoch. Môže za to jej vážny zdravotný stav
Novozélandská poslankyňa Golriza Ghahramanová (43) kradla v obchodoch. Môže za to jej vážny zdravotný stav (Zdroj: X/Infostic World News/Nigel Stokes)

AUCKLAND – Poslankyňa, ktorá zastupuje v parlamente Nového Zélandu ekologické názory, sa dopustila veľkého prehrešku. Kamera v obchode ju usvedčila, že kradne. Svoj čin sa snažila verejnosti vysvetliť. Vyhovárala sa na chorobu.

archívne video

V Bratislave chcel muž ukradnúť oblečenie (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Poslankyňa za Stranu zelených (Green Party of Aotearoa New Zealand) bola na nie celkom vydarených nákupoch. V priebehu niekoľkych mesiacov sa totiž dopustila viacerých krádeží. Jedno z nich sa dokonca objavilo aj na sociálnych sieťach. Ako informuje NZ Herald, poslankyňa mala ukradnúť značkovú kabelku z obchodu Ponsonby. 

Dôkaz 

Golriza Ghahramanová (43) patrila v minulom roku medzi najvyššie hodnotených poslancov Strany zelených. V minulosti zastávala justičné portfólio strany. K spomínanej krádeži malo dôjsť 23. decembra minulého roku v obchode Scotties Boutique v Aucklande. Mala v ňom ukradnúť oblečenie za zhruba 15-tisíc dolárov (8420 eur). Predavačky ju chceli zastaviť, no poslankyni sa aj napriek tomu podarilo dostať von aj s ukradnutým tovarom. O niekoľko hodín neskôr niekto anonymne vrátil tovar do predajne. 

Počas vyšetrovania incidentu sa však objavil druhý prípad, do ktorého je poslankyňa tiež zapletená. Išlo dokonca o ten istý obchod. Na dôkazovom videu je vidieť, ako si Ghahramanová obzerá v obchode rôzne druhy recyklovaného oblečenia a doplnkov. Nesie so sebou tri tašky, pričom jednu ruku má skrytú. 

Pri regáloch s oblečením sa začne obzerať vôkol seba. Keď zo sekcie odídu dve zákazníčky a ostane tam sama, poťažká si v rukách kabelku, no už ju nezaloží naspäť do regálu, ale putuje priamo do jej tašky. Novozélandské médiá predpokladajú, že podľa záznamu môže ísť o kabelku Issey Miyake, ktorej cena sa pohybuje od 295 do 1 700 dolárov. 

Rezignovala

Poslankyňa po prevalení kauzy rezignovala. Vo vyhlásení sa vyjadrila, že má problémy: "Moje duševné zdravie je veľmi ovplyvnené stresom, ktoré súvisí s mojou prácou. Tieto okolnosti ma viedli k tomu, aby som konala spôsobom, ktorý sa úplne vymyká môjmu správaniu. Nesnažím sa svoje činy ospravedlniť, len sa ich snažím vysvetliť," povedala.  

Ako pokračovala, národ očakáva od svojich volených zástupcov len najvyššie štandardy správania. "Ja som zlyhala, ospravedlňujem sa. Svoje správanie neviem vysvetliť, pretože po racionálnej stránke je neprípustné," dodala s tým, že jej lekár v oblasti duševného zdravia vysvetlil toto správanie ako výsledok nedávnych udalostí, ktoré vyvolali extrémne silnú reakciu. "Nechcem sa skrývať za svoje duševné problémy a preto preberám plnú zodpovednosť za svoje činy. Hlboko ľutujem, čo som vykonala. Najlepšie čo môžem urobiť, je odstúpenie z funkcie poslankyne a robiť pre život prospešné veci v inej oblasti," uzavrela Ghahramanová. 

Posledná krádež

Tretia krádež sa objavila len nedávno. Aj s tou bola spájaná poslankyňa Ghahramanová. Obchod Cre8iveworx vo Wellingtone zaslal e-mail ostatným spoločnostiam v meste, kde poukázal na obavy, že opäť môže ísť o spomínanú poslankyňu. V priestoroch obchodu mala kradnúť ešte v októbri minulého roku. Majiteľka Melanie Smithová už podala sťažnosť na políciu, pričom poskytla aj kamerové záznamy ako dôkaz. 

Ghahramanová sa zapísala do histórie Nového Zélandu ako prvá migrantka, ktorá sa stala poslankyňou parlamentu. S rodinou migrovala na Nový Zéland z Iránu. V januári 2017 sa po prvý raz objavila na kandidátke Zelených, pričom v roku 2023 sa už umiestnila na siedmom mieste medzi straníkmi. 

Priznala chorobu

Nedávno sa otvorene vyjadrila k prebiehajúcemu konfliktu medzi Izraelom a Gazou, pričom ho považovala za "etnické čistky" a vyzvala svetových lídrov, aby sa postavili proti vojenským akciám Izraela, ktoré opísala ako "zločiny proti ľudskosti".

Začiatkom roku 2020 prehovorila o svojej diagnóze skleróze multiplex. O svojom stave vedela vtedy len dva roky. Všetko sa to začalo, keď začala zle vidieť na jedno oko. Od tej doby podľa svojich slov užíva silné lieky a dvakrát do roka chodí na kontroly do nemocnice. 

Viac o téme: ChorobaPoslankyňaSklerózaOdstúpenieRezignáciaNový ZélandKrádežAucklandPolitikaKrimiGolriza Ghahramanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu