Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecko útočilo na kurdskú infraštruktúru na severovýchode Sýrie: Dodávky vody a elektriny sú prerušené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BEJRÚT - Turecké delostrelecké a letecké útoky v posledných dňoch zasiahli infraštruktúru v severovýchodnej časti Sýrii pod kontrolou Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré podporujú Spojené štáty. Zranenia utrpelo najmenej 10 ľudí a dodávky elektriny a vody boli prerušené. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Turecko podľa kurdských úradov v Sýrii od piatku počas dvoch dní uskutočnilo 73 útokov s cieľom zasiahnuť ropné, elektrické a vodohospodárske zariadenia a sklady s obilím. Dodávky elektriny boli prerušené vo veľkých mestách i stovkách menších obcí. "Turecko sa usiluje zasiahnuť všetky zdroje života v oblasti," uviedol hovorca SDF.

archívne video

Medzi ruským a ukrajinským predstaviteľom vypukla v Ankare potýčka (Zdroj: Facebook/Oleksandr Marikovski)

Turecký minister obrany Yasar Güler v pondelok povedal, že turecké bojové lietadlá v severnom Iraku a Sýrii zničili 78 cieľov údajne spojených s kurdskými militantmi. Išlo reakciu na útok, pri ktorom v piatok v Iraku prišlo o život deväť tureckých vojakov. Pri útokoch na bunkre, jaskyne, úkryty a ropné zariadenia podľa Gülera prišlo o život 77 "teroristov". "Náš boj proti terorizmu bude pokračovať, až kým nezostane ani jeden terorista," povedal minister.

Turecko pravidelne útočí v Sýrii a Iraku na ciele, ktoré sú podľa neho spojené so Stranou kurdských pracujúcich (PKK). V Turecku je PKK zakázaná, pretože od 80. rokov minulého storočia vedie povstanie proti tureckej vláde. Turecko tvrdí, že kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) sú spojené s PKK. Oddiely YPG sú ústredným prvkom koalície vedenej Spojenými štátmi v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.

Viac o téme: VodaElektrinaZraneníPrerušenéútok USATureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu