Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predvolebná kampaň začala vo veľkom štýle! Putin na VIDEU zo zákopov! Medzi vojakmi koluje urna

Vojaci v propagačnom videu hlasujú uprostred bojov za prezidenta Putina
Vojaci v propagačnom videu hlasujú uprostred bojov za prezidenta Putina (Zdroj: X/Visegrád 24)

MOSKVA/KYJEV – V Rusku začal predvolebný súboj o post prezidenta. Najväčším favoritom je podľa štátnych médií dlhoročná hlava Ruskej federácie. Ten nechce nechať nič na náhodu a medzi ľudí už poslal video z prezidentskej kampane. Putin si uvedomuje, že mnoho Rusov ovplyvnil aj boj na Ukrajine. Preto sa chytil tejto citlivej témy.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 686 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Vojna na Ukrajine ovplyvnila životy mnohých Rusov. Či už sú to samotní muži, korí sa museli chopiť zbrane, alebo ich rodiny či blízki. Boj, ktorý trvá neprestajne od 24. februára 2022, sa už navždy zapíše do svetových dejín. Malo to byť veľké Putinove víťazstvo, ktorý chcel Ukrajinu obsadiť len za niekoľko dní. Neskôr, keď nevedel dobyť hlavné mesto Kyjev, uspokojil sa aj s obsadenými územiami na východe a juhu. 

Hlasovanie uprostred bojov 

Putin si veľmi dobre uvedomuje, že vojna poznačila mnohých Rusov. Samotní muži, ktorí sa chopili zbrane počas mobilizácie, ich rodiny a blízki, títo ľudia bojmi stratili. Súčasná hlava Ruska sa na začiatku svojej prezidentskej kampane obrátila práve na vojakov, ktorí v zákopoch nasadzujú za vlasť vlastné životy. 

Na videu je vojak v ruskej uniforme, ktorý prináša kolegom do zákopov volebnú urnu. Prihovorí sa im so slovami, aby si splnili svoju občiansku povinnosť. "Zúčastnite sa nadchádzajúcich prezidentských volieb," hovorí vojak s volebno urnou. Vojaci vhodili do urny hlasovací lístok aj napriek nepriazni osudu a granátom, ktoré vybuchujú všade okolo nich.

Vojaci sa potom v kryte rozprávajú medzi sebou ako hlasovali. Druhý sa zdrží odpovede a len poukáže na fakt, že voľby sú tajné. Tretí vojak s hrdosťou pred nimi prehlásil: "V našej krajine je len jeden prezident a ten povedal, že Odesa je ruské mesto. Ja som tiež z Odesy, moja voľba je teda jasná!" Pred koncom videa sa ešte objaví fotka ruského prezidenta Vladimira Putina, aby bolo jasné, koho mal vojak na mysli. 

Odesa je ruské mesto

Putin tak poslal na začiatku kampane jasný odkaz, o ktorom hovoril už v decembri minulého roku. Vtedy sa vyjadril k viacerým ukrajinským mestám, medzi nimi bola aj Odesa: "Celý juhovýchod Ukrajiny bol vždy proruský, pretože ide o historické ruské územia. Turecko si je veľmi dobre vedomé toho, že celá oblasť Čierneho mora pripadla po vojnách Rusku," prehlásil vtedy prezident.  

Keď prišlo na Ukrajinu ako celok, kritizoval na Lenina, ktorý pri formovaní ZSSR (Sovietsky zväz) odovzdal celú Ukrajinu. "Bola to chyba. Vznikla ako sovietska republika, ale bola to stále súčasť Ruska. Po rozpade ZSSR sme sa s tým museli zmieriť," tvrdil. 

Ruská politologička Tatiana Stanovajanová sa vyjadrila, že Putin bol rozhodnutý postaviť Západ pred skutočnosť, že Rusko dosiahne kapituláciu Ukrajiny a nastolí tam "spriatelený režim", ako hovoril denacifikácii.  
 

Viac o téme: VoľbyVojaciZákopyPrezidentská kampaňVolebná urnaRuskoOdesaUkrajina v krízeVojna na UkrajineVlkadimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu