Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vstup Švédska do NATO nie je na programe ani na jarnej schôdzi parlamentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén v pondelok predložil predsedovi parlamentu Lászóovi Kövérovi legislatívny program vlády na jarnú schôdzu parlamentu v roku 2024, ktorý obsahuje 18 návrhov zákonov či noviel, chýba v ňom však ratifikácia vstupu Švédska do NATO. Upozornil na to server atv.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

Vo vládnom legislatívnom návrhu figurujú okrem novely zákona o vodárenských službách aj justičné zákonné úpravy, uznávanie zahraničných vysvedčení a diplomov či rokovanie o štátnom rozpočte na rok 2025. Jeho návrh má predložiť minister financií v apríli a parlament o ňom bude môcť hlasovať v júni.

archívne video

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Maďarský parlament spolu s tureckým - ako posledné dva z členských štátov NATO - ratifikáciu vstupu Švédska odkladajú už vyše poldruha roka. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou vlani 6. novembra v Bruseli vyjadril očakávanie, že Maďarsko bezodkladne ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Nováková povedala iba toľko, že dúfa, že Švédsko sa čoskoro stane členom NATO, pričom o tom rozhoduje maďarský parlament.

Parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz odklad zdôvodňuje aj údajne protimaďarským švédskym krátkym filmom z roku 2019, ktorý premietali v rámci školských osnov. V tomto dokumente sa tvrdí, že stav demokracie v Maďarsku sa od roku 2010 neustále zhoršuje,

Viac o téme: NATOŠvédskoParlamentVstup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu