Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre milovníkov Harryho Pottera: Britská kráľovská mincovňa vydala poslednú pamätnú mincu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant)

LONDÝN - Britská Kráľovská mincovňa vydala poslednú pamätnú mincu zo série vyrazenej pri príležitosti 25. výročia prvého vydania knihy "Harry Potter a kameň mudrcov" od britskej spisovateľky J.K. Rowlingovej. Informuje o tom Kráľovská mincovňa a spravodajská stanica BBC.

Na poslednej minci zo série je vyobrazená Rokfortská stredná škola čarodejnícka, kde sa dej knihy Harry Potter a kameň mudrcov odohráva. Na zadnej strane je portrét kráľa Karola III. Dostupná je ako 50-pencovka i v ďalších nominálnych hodnotách.

Archívne video: Národná banka Slovenska odovzdala Slovenskému technickému múzeu odliatky zberateľskej euromince

Národná banka Slovenska odovzdala Slovenskému technickému múzeu odliatky zberateľskej euromince (Zdroj: TASR/František Iván)

Špeciálna kolekcia, ktorú Kráľovská mincovňa ohlásila ešte vlani, zahŕňa i mince s portrétom Harryho Pottera, Rokfortským expresom či riaditeľom Rokfortu Albusom Dumbledorom. Inšpirovaná bola farebnými ilustráciami umelca Jima Kaya, ktorý vytvoril prvú plne ilustrovanú verziu knihy Harry Potter a kameň mudrcov.

Mince okrem nominálnej hodnoty a vyobrazenia reálií zo sveta Harryho Pottera obsahujú aj skrytý blesk a číslo 25, ktoré sa zobrazia po naklonení mince na svetle. "Táto kolekcia mincí vyvolala u fanúšikov Harryho Pottera na celom svete veľký ohlas a nostalgiu," uviedla riaditeľka zberateľských kolekcií Kráľovskej mincovne Rebecca Morganová. Ceny zberateľských mincí z kolekcie Harry Potter sa pohybujú od 11 libier za bežnú verziu až po 5215 libier za zlatú 200-librovú mincu.

Viac o téme: MinceZbierkaSériaBritániaHarry PotterPamätná mincaKráľovská mincovňa25. výročie knihy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu