Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina obvinila Rusko z použitia munície, ktorá obsahuje zakázané jedovaté chemikálie

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: X/@KyivIndependent)

KYJEV - Nový francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné dnes prišiel do Kyjeva na prvú zahraničnú návštevu od svojho vymenovania. Na rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa dohodli na spoločnej výrobe dronov a delostreleckej munície, napísal server The Kyiv Independent. Francúzsko tiež plánuje ďalej posilňovať ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 689

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 689 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Minister obrany navrhuje medzinárodnej pracovnej skupine stiahnuť ruské jednotky z Ukrajiny. Minister obrany Rustem Umerov predstavil plán na štvrtom stretnutí poradcov pre národnú bezpečnosť ohľadom Mierovej formuly vo švajčiarskom Davose.

21:00 V Rumunsku dnes demonštrovali proti vláde a vysokým daniam cestní dopravcovia a poľnohospodári, ktorí zablokovali dopravu na okrajoch miest a na hraniciach s Ukrajinou. Tú viní z tlaku na pokles cien obilia. Informovala o tom agentúra AFP.

20:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v pondelok Švajčiarsko, oznámila v nedeľu jeho kancelária. Zúčastni sa tam aj na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, informuje správa agentúry AFP. "Prezident Zelenskyj začne 15. januára svoju návštevu Švajčiarska," uviedla kancelária ukrajinského prezidenta.

19:55 Guvernér: Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila raketu nad Kryvyj Roh v Dnepropetrovskej oblasti, informoval 14. januára regionálny guvernér Serhij Lysak.

19:00 Nový francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné a jeho nemecká kolegyňa Annalena Baerbocková v nedeľu vyhlásili, že obe ich krajiny budú pokračovať v podpore Kyjeva tak dlho, ako to bude potrebné. Informuje agentúra AFP.

18:17 Ďalší podnikateľ sa vzdal ruského občianstva. Podnikateľ Michail Kokorich (bývalý majiteľ Tekhnosila) sa vzdal ruského občianstva kvôli vojne na Ukrajine.

17:36 Viac ako 80 krajín v nedeľu rokovalo v švajčiarskom Davose, kde sa usilovali nájsť spoločnú pozíciu v otázke ukrajinského mierového plánu. Rokovania sa na tomto mieste konali v predvečer Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré potrvá do piatka (19.1.). Informuje správa agentúr AFP a Reuters.

17:10 Prvé zničenie najnovšieho ruského systému elektronického boja "Bylina". Ruská armáda plánovala uviesť Bylinu do prevádzky v roku 2025, ale kvôli vojenským potrebám a stratám bola dodaná skôr, ako bolo naplánované.

16:35 Britský premiér Rishi Sunak sa 12. januára stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prezidentskom paláci v Kyjeve, kde oznámil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 2,5 miliardy libier.

15:50 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 14. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

15:05 Korporácia PepsiCo zakázala ukrajinským obchodníkom spomínať vojnu, ukrajinské ozbrojené sily a akékoľvek správy na podporu Ukrajiny v reklame jej produktov. Informovala o tom organizácia B4Ukraine.

14:30 Švédsko podpísalo dohodu o zvýšení výroby 155-milimetrovej delostreleckej munície pre Ukrajinu.

14:00 Mapa používania terminálov Starlink na celom svete. Frontová línia je jasne viditeľná na východe Ukrajiny.

13:04 Najvyšší ukrajinský veliteľ Valerij Zalužnyj strávil niekoľko dní s jednotkami v blízkosti frontovej línie na juhu a východe krajiny a diskutoval o budúcich operáciách v Chersonskej, Záporožskej a Doneckej oblasti.

13:03 Ukrajina obvinila Rusko z použitia munície, ktorá obsahuje zakázané jedovaté chemikálie, na ukrajinských vojakov v zákopoch, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

12:17 Severokórejský minister zahraničných vecí Choe Son Hui navštívi Rusko 15. - 17. januára, informovala čínska tlačová agentúra CGTN s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

12:16 Ruský samovražedný dron zasiahol hasičskú stanicu a zranil štyroch hasičov v obci Stanislav v Chersonskej oblasti, informoval dnes na svojom účte na Telegrame gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin.

11:09 Ruské sily vypálili 28 granátov na Cherson, pričom zasiahli obytné štvrte a infraštruktúru vodného prístavu, informovala dnes regionálna vojenská správa.

10:05 Použitie aktívnych elektronických protiopatrení Ukrajinou na zneškodnenie 20 ruských rakiet môže byť "zlomom v ukrajinských schopnostiach elektronického boja", uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

8:57 Ukrajina rokuje o podpísaní bezpečnostných záruk s 30 štátmi. Medzi týmito krajinami sú aj členovia G7, uviedol úradník. Premiér tiež dodal, že Ukrajina v blízkej budúcnosti očakáva podpísanie viacerých dohôd.

7:47 Ukrajinské vzdušné sily uskutočnili cielené údery na 11 zoskupení ruského personálu, munície a vojenskej techniky, uvádza sa v rannej aktualizácii generálneho štábu zverejnenej dnes.

7:12 Ruské sily včera zaútočili na 12 vidieckych obcí v severovýchodnej Sumskej oblasti na Ukrajine, pričom v meste Šostka zranili jedného civilistu, informovala miestna vojenská správa.

Zelenskyj a Séjourné sa dohodli na spoločnej výrobe dronov a delostreleckej munície

Zelenskyj vo svojom večernom prejave označil návštevu francúzskeho ministra za symbolickú v čase, keď sa Rusko snaží rôznymi spôsobmi obísť protivzdušnú obranu Ukrajiny a kedy zvýšilo počet úderov proti napadnutej krajine. "Ďakujeme Francúzsku za jej neustávajúcu podporu na bojisku a za pomoc našim ľuďom!" cituje Zelenského web Ukrajinska pravda.

Séjourné predtým rokoval aj so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, ktorému povedal, že Ukrajina zostáva pre Francúzsko prioritou napriek väčšiemu množstvu kríz vo svete. Francúzsko chce podľa neho pomôcť Ukrajine s výrobou zbraní na jej území tým, že odstráni právne prekážky, ktoré bránia väčšej spolupráci medzi ukrajinskými a francúzskymi zbrojovkami. Francúzske firmy Séjourné vyzval na väčšie investovanie v napadnutej východoeurópskej krajine.

Séjourné sa vydal na Ukrajinu sotva 24 hodín od svojho vymenovania do čela francúzskej diplomacie. "Pomáhať Ukrajine je zaručiť víťazstvo demokracie," povedal. Podľa svojich spolupracovníkov, ktorí hovorili s agentúrou AFP, hodlal Séjourné vyjadriť trvalú podporu Ukrajine napriek istej "únave z vojny", ktorú prejavuje verejnosť vo Francúzsku i v ďalších krajinách.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina obvinila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Práve na Ukrajine sa odohráva obrana základných princípov medzinárodného práva, európskych hodnôt a bezpečnostných záujmov Francúzov," povedal novinárom po rokovaní s Kulebou Séjourné. Povedal tiež, že Francúzsko využije svoj vplyv, aby na summite Európskej únie na začiatku februára odblokovalo schválenie finančnej pomoci únie Ukrajine v objeme 50 miliárd eur (1,53 miliardy korún), ktorú v decembri zablokovalo Maďarsko. Nový minister zahraničia chce v najbližších dňoch rokovať aj vo Varšave a v Berlíne. Obe krajiny patria k popredným európskym spojencom Ukrajiny.

Po začatí ruskej invázie vo februári predvlaňajška Francúzsko poskytlo Ukrajine vojenskú, diplomatickú aj humanitárnu pomoc. Podľa novembrovej správy francúzskych poslancov Paríž Ukrajine poslala zbrane a vojenský materiál za 3,2 miliardy eur (zhruba 77 miliárd Kč). Medzi dodanými zbraňami sú napríklad samohybné húfnice Caesar, rakety s dlhým doletom Scalp či systém protivzdušnej obrany Samp-T.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu