Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Masový útok po celej Ukrajine! Protivzdušnú obranu aktivovalo i Poľsko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajina potrebuje svoje vojnové úsilie podporiť väčším počtom vojenských lietadiel, a to aj takými, ako sú americké bojové lietadlá A-10 určené na priamu leteckú podporu pozemných síl, alebo aj lietadlá schopné niesť riadené strely ďalekého doletu. V rozhovore poskytnutom agentúre Reuters to povedal veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Oleksandr Syrskyj.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 688

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 688 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Zástupca šéfredaktora denníka Kyiv Independent Toma Istomina hovoril s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou o nedávnej návšteve prezidenta Volodymyra Zelenského a o tom, prečo sa Západ musí sústrediť na podporu Ukrajiny a nie na obavy z poníženia Ruska.

21:11 Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom prejave 13. januára povedal, že na stretnutí s novovymenovaným francúzskym ministrom zahraničných vecí Stéphane Séjourné diskutoval o potrebách obrany Ukrajiny. Zelenskyj povedal, že diskutovali o spoločnej výrobe bezpilotných lietadiel a delostrelectva a ďalšom posilňovaní systémov protiraketovej obrany.

20:15 Ruskému pravoslávnemu kňazovi hrozí vyhostenie za to, že sa odmietol modliť za víťazstvo vo vojne. Cirkevný súd uviedol, že rozhodnutie o jeho vyhostení bolo prijaté v jeho neprítomnosti po tom, čo sa nezúčastnil napriek tomu, že bol trikrát predvolaný.

19:55 Úlomky „neidentifikovaného zariadenia“ pripomínajúceho raketu sa údajne našli v ruskom Krasnodarskom kraji.

19:35 Ruské väznice vypínajú kúrenie, aby prinútili väzňov ísť bojovať na Ukrajinu, uviedol Bild.

19:09 Pohraničná stráž: Rumunskí farmári blokujú pohyb kamiónov na ukrajinskej hranici. Rumunskí farmári blokujú pohyb kamiónov na hranici s Ukrajinou cez kontrolný bod Siret, informovala ukrajinská štátna pohraničná stráž 13. januára. Podľa služby "príčiny a približné trvanie blokády nie sú známe". Pohyb áut, autobusov a chodcov však prebieha ako zvyčajne.

18:53 „Zatiaľ čo Ukrajina bola v posledných desiatich rokoch v oblasti korupcie na lepšej trajektórii, Maďarsko má zhoršujúci sa trend. Maďarsko je čoraz skorumpovanejšie a Ukrajina menej,“ píše Timothy Ash vo svojom príspevku.

18:23 V poľskej vláde nebude miesto pre žiadne pozície postavené na "protiukrajinskom sentimente", ako to bolo v prípade predchádzajúcej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), povedal poľský premiér Donald Tusk v rozhovore pre TVN24.

17:54 Dokonca aj malé akcie, keď sa vykonávajú spoločne, môžu výrazne ovplyvniť úsilie o odpor. Kyiv Independent vypočul troch jednotlivcov, ktorí koordinovali operácie odporu na okupovaných územiach Ukrajiny.

17:13 „Hoci Rusko nemôže plne odškodniť Ukrajinu za skazu, ktorú spôsobila, malo by zaplatiť minimálne fyzické škody a pokryť náklady na rekonštrukciu,“ píšu Andrew Kosenko a Joseph E. Stiglitz.

16:54 Rusko podľa miestnych úradov a vzdušných síl uskutočnilo ráno 13. januára hromadný útok proti regiónom po celej Ukrajine s použitím rôznych zbraní, vrátane hypersonických rakiet.

16:12 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v sobotu uviedla, že Moskva naďalej považuje Taiwan za neoddeliteľnú súčasť Číny.

16:03 V sklade ruskej spoločnosti Wildberries v Petrohrade, ktorá sa zaoberá internetovým predajom, vypukol v sobotu rozsiahly požiar, oznámilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Obete hlásené neboli, informujú o tom agentúry AFP a DPA.

15:38 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 13. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

15:23 Dánsko oznámilo nové kolo financovania rekonštrukcie Mykolajiva vo výške 21,9 milióna dolárov, uviedol 12. januára minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

14:48 Obrovský požiar sa rozšíril cez sklad v Petrohrade, ktorý patrí jednému z najväčších ruských internetových obchodov Wildberries, a zasiahol najmenej 70 000 metrov štvorcových majetku, informovali ruské médiá.

14:29 Nový francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v sobotu na návšteve Kyjeva zopakoval podporu Francúzska pre Ukrajinu v boji proti Rusku. Informuje o tom agentúra AFP.

12:49 Rusko podniklo v noci na sobotu desiatky útokov na Ukrajinu, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Systémy vzdušnej obrany v dôsledku ruských útokov na krátko aktivovalo aj Poľsko, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a PAP.

11:42 Ukrajina v noci zostrelila 8 ruských rakiet, elektronické protiopatrenia chránia pred 20 ďalšími zbraňami.

11:33 Nový francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v sobotu do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu od nástupu do funkcie. Spravil tak na znak podpory Ukrajiny, ktorá už takmer dva roky bojuje proti invázii Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

11:00 V Petrohrade horí sklad veľkého internetového obchodu Wildberries. Rozloha požiaru je 70 tisíc metrov štvorcových, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie Ruské médiá uvádzajú, že škody spôsobené požiarom môžu dosiahnuť 10 až 11 miliárd rubľov (približne 126 miliónov dolárov).

10:40 Ukrajinská korčuliarka vystupuje s červenou škvrnou na tričku, aby upozornila na ruské útoky. Ivan Šmuratko predviedol zostavu s krvavočervenou škvrnou na tričku, aby upozornil na tých, ktorí zahynuli pri ruských raketových útokoch, informoval Suspilne 12. januára.

9:31 Rusko uskutočnilo 13. januára ráno masový útok na regióny po celej Ukrajine, pričom podľa miestnych úradov použilo celý rad zbraní vrátane hypersonických rakiet.

6:33 Rusko odpálilo na Ukrajinu hypersonické rakety Kinžal. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že stíhačky MiG-31K vypúšťajú hypersonické rakety Kinžal z Nižnonovgorodskej oblasti Ruska. Ukrajina je v súčasnosti pod rozsiahlym raketovým útokom, pričom letecký poplach je aktívny na celom území krajiny.

6:32 Rusko dnes v skorých ranných hodinách začalo raketový útok na Ukrajinu, informovali ukrajinské vzdušné sily na Telegrame. Výbuchy bolo počuť v Dnepri okolo piatej hodiny ráno, ako prvé informovalo Suspilne.

Ukrajina potrebuje amerických bitkárov A-10

Stroj A-10 Thunderbolt II je podzvukové bojové lietadlo skonštruované v Spojených štátoch. Do výzbroje bol zaradený v 70. rokoch. "Hovoril by som o A-10 ako o možnosti, ak nám ich dajú. Nie je to nový stroj, ale je spoľahlivý a osvedčil sa v mnohých vojnách. Unesie širokú škálu zbraní pre ničenie pozemných cieľov na pomoc pechote," povedal osemdesiatpäťročný generál. Sýrskeho volania po ďalších lietadlách prichádza v čase, keď nový veľký balík americkej vojenskej pomoci pre Kyjev zablokovali spory medzi americkými zákonodarcami. Sýrsky j myslí, že A-10 by mohol poskytnúť zásadnú podporu pozemným silám, keď sa pokúsia chopiť iniciatívy proti dobre vyzbrojenému nepriateľovi. "Je to lietadlo vhodné na ničenie pozemných cieľov: Tankov, delostrelectva a všetkého, čo pôsobí proti pechote," povedal.

MIMORIADNY ONLINE Masový útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Dôležitú úlohu na ukrajinskom bojisku by podľa generála mohli zohrať aj bojové vrtuľníky AH-64 Apache a AH-1 Super Cobra, rovnako ako vrtuľník UH-60 Black Hawk. Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu Kyjev nalieha na západných spojencov, aby dodávali čoraz vyspelejšie zbrane a muníciu, vrátane obrnených vozidiel, tankov, rakiet dlhého doletu a stíhačiek. Očakáva sa, že prvé stíhačky F-16 dorazia na Ukrajinu v tomto roku, aj keď ich dopad na priebeh vojny by mohla obmedziť doterajšia prevaha ruského letectva.

Ukrajina vlani v lete podnikla veľkú protiofenzívu, ktorá ale nedosiahla zásadný prelom, a to aj preto, že sa ruské sily na východe a juhu krajiny zakopali na obranných líniách. Ruské vojská v súčasnosti podľa generála nepretržite útočia na niekoľkých úsekoch frontu, avšak ukrajinské sily podnikajú obmedzené protiútoky. "Vedieme aktívnu obranu, len sa nebránime, ale neustále prechádzame do protiútoku a miestami do ofenzívy," povedal.

MIMORIADNY ONLINE Masový útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Okrem volania po ďalších lietadlách Ukrajina požiadala spojencov o urýchlenie dodávok delostreleckej munície, pretože niektoré jednotky sa sťažovali, že im dochádza. Kým čoraz väčší vplyv na bojisku majú drony, delostrelectvo je oporou pre obe armády. Hoci sa zdá, že vojna sa ocitla v slepej uličke na frontovej línii dlhej asi 1000 kilometrov, Syrskyj, ktorý sa vyznamenal pri obrane Kyjeva na začiatku roka 2022 aj pri bleskovej protiofenzíve v Charkovskej oblasti v tom istom roku, sa domnieva, že budúce prelomy sú stále možné. "Šanca je vždy. Len ju treba nájsť a využiť," odpovedal na otázku ohľadom obratu vo vojne v prospech Ukrajiny. Nie je podľa neho možné, aby Rusko malo úplne všade rovnako dobre vybudovanú robustnú obranu, slabiny podľa neho budú vždy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu