Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cieľom bombardovania bolo narušiť schopnosť Húsíovcov viesť útoky, uvádza Biely dom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP)

WASHINGTON - Cieľom nočných americko-britských úderov v Jemene bolo narušiť schopnosť húsijských povstalcov skladovať, odpaľovať a navádzať svoje rakety a drony, povedal v televíznom rozhovore hovorca Bieleho domu John Kirby. Dopady bombardovania podľa neho USA stále vyhodnocujú, hovorca amerického ministerstva obrany však už ohlásil "dobré výsledky".

"Stále vykonávame hodnotenie skutočných vplyvov na všetky tieto ciele. Táto práca pokračuje. Takže si myslím, že lepší obrázok o tom, aké konkrétne škody to spôsobilo, budeme mať v nasledujúcich hodinách," povedal Kirby televízii MSNBC.

Cieľom bombardovania bolo narušiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP)

Americké a britské sily s podporou ďalších krajín v noci vyslali z lietadiel a plavidiel vyše stovku navádzaných striel na niekoľko pozícií Húsíú v Jemene, oznámilo americké letectvo. Zamerali sa pri tom na veliteľské stanoviská povstalcov podporovaných Iránom, ako aj na ich muničné sklady, odpaľovacie a radarové systémy.

Podľa prvotných informácií mala operácia dobré výsledky

Hovorca Pentagonu Patrick Ryder povedal, že podľa prvotných informácií mala operácia dobré výsledky. Podobné vyhlásenie predtým prišlo od námestníka britského ministra obrany Jamesa Heappeyho, ktorý s odvolaním sa na predbežné hodnotenie hlásil zničenie dvoch cieľov, na ktoré zaútočili Briti. Spravodajská spoločnosť BBC však uviedla, že rozsah nočnej operácie je takmer zanedbateľný v porovnaní s vojenskými kapacitami jemenských povstalcov.

Spojené štáty a ich partneri údery reagovali na útoky Húsíovcov na obchodné lode v Červenom mori. Washington okrem toho dnes oznámil sankcie proti dvom spoločnostiam v Hongkongu a v Spojených arabských emirátoch, ktoré sú podľa amerického ministerstva financií napojené na financovanie Húsíovcov.

Viac o téme: BombardovanieUSABritániaJemenHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu