Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Spojené štáty vykonali vojenský úder: Zasiahli húsíjskú radarovú stanicu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

SANÁ - Spojené štáty vykonali v sobotu nadránom ďalší vojenský úder voči radarovej stanici v jemenskom hlavnom meste Saná, ktorá ohrozovala medzinárodnú lodnú dopravu v Červenom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Reportér AP uviedol, že hlavným mestom v sobotu nadránom otriasol silný výbuch. Oficiálne médiá húsíov informovali o viacerých vojenských úderoch. "Americko-britský nepriateľ zasiahol hlavné mesto Saná viacerými údermi," napísala televízia Al-Masirah vo svojom príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael.

Spojené štáty vykonali vojenský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze. Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov. Medzi napadnutými loďami boli aj americké a britské plavidlá. V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov.

Piati húsíjskí militanti zahynuli pri leteckých úderoch

Pri spoločných americko-britských leteckých úderoch v Jemene v noci na piatok zahynuli piati húsíjskí militanti a ďalší šiesti utrpeli zranenia, pričom Iránom podporovaní húsíovia sľubujú odvetu. TASR správu prebrala od agentúry DPA. "Po ich otvorenej agresii voči Jemenskej republike sa všetky americké a britské ciele stali legitímnym terčom pre jemenské ozbrojené sily," vyhlásili predstavitelia húsíjskej politickej rady pre tamojšiu tlačovú agentúru Saba. "Američania a Briti by nemali veriť, že uniknú trestu našich chrabrých ozbrojených síl. Radosť agresorov nebude trvať dlho," uvádza sa v tlačovom vyhlásení. Tisíce ľudí podporujúcich húsíov sa v piatok zhromaždilo v jemenskom hlavnom meste Saná a ich protest proti leteckým úderom odvysielala húsíovská televízia al-Masirah.

Dav skandoval heslá ako "nenecháme sa zastrašiť" a "nech začne svetová vojna". Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze. Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov. Medzi napadnutými loďami boli aj americké a britské plavidlá.  V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov v súlade s chartou OSN, pripomenula agentúra DPA, podľa ktorej sa tak
regionálny konflikt vyvolaný vojnou v Pásme Gazy rozšíril. 

Americko-britské nálety na húsíov sú ozbrojenou agresiou

Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia v piatok nazval spoločné americko-britské letecké údery na húsíov v Jemene "donebavolajúcou ozbrojenou agresiou voči inej krajine". TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Tieto štáty podnikli masové nálety na jemenskom území. Týmto nehovorím o útoku na nejakú skupinu v krajine, ale útok na obyvateľov krajiny ako celku. Nasadili na to lietadlá, bojové lode a aj ponorky," vyhlásil Nebenzia. Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael.

Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze. Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov. V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov, pripomenula agentúra Reuters, podľa ktorej sa tak regionálny konflikt vyvolaný vojnou v Pásme Gazy rozšíril.

Húsíovia odpálili balistickú strelu, Biden pohrozil ďalšími údermi

Húsíjskí povstalci odpálili v piatok v Jemene balistickú protilodnú strelu ako odvetu za americké a britské letecké údery na ich ciele. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké armádne zdroje. "Vieme, že odpálili minimálne jednu strelu ako odvetu," generálporučík Douglas Sims povedal novinárom a dodal, že žiadna loď nebola zasiahnutá. Americký prezident Joe Biden v piatok varoval, že Spojené štáty uskutočnia ďalšie letecké údery na húsíov, pokiaľ ich útoky na lode v Červenom mori budú pokračovať. "Pokiaľ húsíovia budú pokračovať v tomto nehoráznom správaní, určite budeme reagovať," vyhlásil Biden.

Viac o téme: USABritániaJemenIzraelHúsíjski povstalci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu