Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE OSN tvrdí, že Izrael blokuje dodávky pomoci do nemocníc na severe Gazy

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

DAUHA - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok uviedla, že Izrael blokuje vstup humanitárnych konvojov do severnej časti Pásma Gazy, čím sťažuje dodanie potrebného paliva a ďalšej pomoci do nemocníc. Informujeme na základe správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Gazy

VIDEO Pod mestom Khan Yunis jednotky IDF odhalili podzemný tunel, ktorý potvrdil, že zadržiavali izraelských rukojemníkov.

Pod mestom Khan Yunis jednotky IDF odhalili podzemný tunel, ktorý potvrdil, že zadržiavali izraelských rukojemníkov. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:30 V Pásme Gazy v piatok opäť nefungovalo internetové ani telefonické spojenie. Oznámila to palestínska telekomunikačná spoločnosť Paltel, informuje TASR podľa správ agentúry DPA aj izraelského denníka The Times of Israel. "S poľutovaním oznamujeme, že všetky telekomunikačné služby v Pásme Gazy nefungujú v dôsledku pretrvávajúcej agresie (Izraela)," uviedla spoločnosť Paltel na sociálnej sieti X, kedysi známej ako Twitter. "Gaza má opäť výpadok," dodala.

20:00 Medzi Izraelom a Katarom došlo k dohode o dodávke liekov pre rukojemníkov stále zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy. Lieky by mali byť dodané v najbližších dňoch. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informoval úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Denník The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa izraelskej vlády napísal, že tieto rokovania boli zložité, pretože palestínske radikálne hnutie Hamas nechcelo, aby prevoz liekov rukojemníkom viedol k tomu, že Izrael zistí, kde presne sú zadržiavaní.

17:30 Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok uviedla, že Izrael blokuje vstup humanitárnych konvojov do severnej časti Pásma Gazy, čím sťažuje dodanie potrebného paliva a ďalšej pomoci do nemocníc. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Operácie na severe (Gazy) sa stávajú čoraz náročnejšími," uviedol šéf úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Andrea De Domenico.

16:00 Viacero osôb, ktoré zadržali v Dánsku počas decembrovej protiteroristickej operácie, má väzby na palestínske militantné hnutie Hamas. Oznámil to v piatok dánsky prokurátor Anders Larsson, uvádza TASR podľa agentúry DPA. Larsson sa tak podľa miestnych médií vyjadril - bez ďalších podrobností - na súde v Kodani, kde sa prípad prerokúval na neverejnom pojednávaní. Zmienené informácie následne agentúre DPA potvrdil aj hovorca kodanskej polície.

14:00 Nemocnica Šifá v meste Gaza, kde prebiehali ťažké boje vo vojne Izraela s hnutím Hamas, čiastočne obnovila niektoré služby. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok po tom, ako sa do zariadenia dostala prvýkrát po vyše dvoch týždňoch. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:25 Oblasť medzi Rafáhom a mestom Chán Júnis na juhu Pásma Gazy bola podľa spravodajcov agentúry AFP v noci na dnes terčom izraelského delostrelectva a leteckých úderov. Úrady ovládané radikálnym hnutím Hamas hovoria až o 59 mŕtvych a desiatkach zranených. Izraelská armáda uviedla, že zabila desiatky teroristov, vrátane dôstojníkov elitných jednotiek brigád Kásam, ozbrojeného krídla Hamasu.

12:40 Okupačné sily potláčajú mladých mužov v štvrti Wadi Al-Joz v čase piatkových modlitieb s plynovými bombami a odpadovou vodou.

11:35 Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že obvinenia z genocídy v Pásme Gazy, ktoré voči nemu vzniesli, sú hlboko skreslené a neodrážajú skutočnú situáciu.Informuje agentúra AFP.

10:40 Úmyslom spoločných náletov proti húsíjským cieľom v Jemene je obnovenie "stability v Červenom mori". Vyplýva to z piatkového vyhlásenia USA, Spojené ho kráľovstva a ich spojencov. Informuje správa agentúry AFP.

10:00 Iránsky minister zahraničných vecí: Sanaa potvrdil, že jeho vojenská akcia je len proti lodiam, ktoré podporujú Izrael a jeho vojnu v Gaze.

9:20 Humanitárna pomoc, mestská vojna a všetko medzi tým: 7-minútové zhrnutie vojny proti Hamasu.

8:55 Americko-britský nepriateľ obnovil bombardovanie letiska Hodeidah v západnom Jemene.

8:00 Húsíjskí povstalci v Jemene budú aj napriek nočným náletom Spojených štátov a Spojeného kráľovstva naďalej pokračovať v útokoch na lode mieriace do Izraela. V piatok to uviedol hovorca povstalcov Muhammad Abdulsalám. Informuje správa agentúry AFP.

7:30 Ťažké podmienky, ktoré vysídlenci zažívajú v nemocnici Nasser v Khan Yunis v dôsledku nepretržitého dažďa.

7:00 Útoky sa podľa amerického predstaviteľa zamerali na viac ako tucet jemenských lokalít vrátane údajných radarových systémov, skladov a odpaľovacích miest bezpilotných lietadiel, skladov a odpaľovacích miest balistických rakiet a skladov a odpaľovacích rakiet.

6:25 Americko-britské nálety zamerané na jemenský guvernorát Saada.

6:15 Spojené štáty a Británia začali vo štvrtok vykonávať masívne údery proti desiatkam cieľom v Jemene, ktoré sú spojené s tamojšími Iránom podporovanými húsíjskými povstalcami. Pre agentúru Reuters to potvrdili štyria americkí predstavitelia.

6:00 Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že letecké údery USA a Británie na pozície húsíjských povstalcov v Jemene boli vykonané v obrane a varoval pred ďalšími krokmi v prípade, že húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode v Červenom mori. Saudská Arábia vyzvala na zdržanlivosť, informuje správa agentúry AFP.

Izrael vytvára falošné zámienky

Dvaja palestínski novinári, Mustafá Thurijá a Hamza Wáil Dahdú, zahynuli v nedeľu v meste Rafah na juhu palestínskej enklávy počas cesty autom. Thurijá pracoval aj ako videoreportér pre agentúru AFP a iné médiá. Podľa al-Džazíry sa obaja stali obeťou izraelského "cieleného zabitia". Vo vozidle sa vtedy nachádzal aj tretí novinár, Házim Radžab, ktorý utrpel vážne zranenia.

Izraelská armáda (IDF) v stredu tvrdila, že dvaja muži, ktorí zahynuli, boli "členmi palestínskej teroristickej organizácie, ktorá sa aktívne zapája do útokov proti silám IDF". Podľa armády obsluhovali drony, ktoré predstavovali hrozbu pre izraelské jednotky.

"Mediálna sieť al-Džazíra dôrazne odsudzuje, absolútne odmieta a vyjadruje svoje veľké prekvapenie nad falošnými a zavádzajúcimi pokusmi izraelskej armády ospravedlniť zabitie nášho kolegu Hamzu Waíla Dahdúa a ďalších novinárov," uviedla katarská televízia vo vyhlásení. Dodala, že Dahdú bol súčasťou skupiny novinárov z rôznych médií - medzi nimi aj Thurijá -, ktorí "pokrývali ničivé bombardovanie izraelskej armády (v Pásme Gazy). Tak ako mnoho novinárov pred ním, bol zabitý len preto, že si robil svoju prácu".

Otec Dahdúa, ktorý vedie pobočku al-Džazíry v Gaze, taktiež odmietol tvrdenia izraelskej armády. "Sú to výmysly. Je zrejmé, že sa (armáda) snaží brániť, ospravedlniť to, čo sa stalo, a spochybniť celú vec," povedal pre agentúru AFP. Palestínske militantné hnutie Hamas tvrdenia izraelskej armády odmietlo s tým, že Izrael "vytvára falošné zámienky na ospravedlnenie svojich masakrov a zločinov proti palestínskym civilistom a novinárom".

Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) od októbrového začiatku vojny v Gaze zahynulo už najmenej 79 novinárov a pracovníkov médií, a to v dôsledku izraelských útokov. Bolo medzi nimi 72 Palestínčanov, štyria Izraelčania a traja Libanončania. Izraelská armáda upozorňuje, že nemôže zaručiť bezpečnosť novinárov pôsobiacich v Pásme Gazy. 

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu