Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dvojitý zásah ukrajinskej armády: VIDEO obrovskej skazy! Kremeľ prišiel o termobarické strely

Rusi utrpeli straty po tom, ako Ukrajinci zasiahli dva ich tanky s termobarickými strelami. Išlo o nešpecifikované územie Ukrajiny
Rusi utrpeli straty po tom, ako Ukrajinci zasiahli dva ich tanky s termobarickými strelami. Išlo o nešpecifikované územie Ukrajiny (Zdroj: X/Defense of Ukraine)

KYJEV – Rusko utrpelo v posledných dňoch vojny na Ukrajine nemalé straty. Nejde pritom len o samotných vojakov, ale aj vojenské systémy. V neprehľadnej, snehom posiatej krajine prišla Moskva v priebehu pár dní už o dva silné raketomety.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 686 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Dva zásahy

Ukrajinská armáda uverejnila na sociálnej sieti video z bojov, kde sa jej podarilo zasiahnuť jeden z najlepších ruských bojových systémov. Útok mali vykonať členovia ukrajinských špeciálnych operačných síl (SOF). "Ten najlepší čas na použitie rakiet HIMARS. Presná paľba ukrajinských delostrelcov viedla k zničeniu ruského tanku TOS-1A," uviedlo na X ukrajinské ministerstvo obrany. 

Krátko predtým bolo ohlásené ďalšie zničenie rovnakého ruského zariadenia. Kremeľ tak prišiel v krátkom čase o dva bojové systémy. Zásah mal prebehnúť v nešpecifikovanej oblasti. "V týchto chladných zimných dňoch zničili ukrajinskí vojaci systém TOS-1A. Okupanti sa počas výbuchov poriadne zahriali," informoval rezort obrany z Kyjeva. 

Najsilnejšia nejadrová zbraň

Ruský en.topwar, ktorý cituje čínsky magazín Sina, tvrdí, že systém TOS-1A "je najstrašnejšou ruskou zbraňou". Je to viacvrstvový raketomet (24 až 30 hlavíc), ktorý je schopný odpaľovať termobarické strely až do vzdialenosti 12 kilometrov. Vojsko.net píše, že projekt TOS-1 (težolaja ognemjotnaja sistema) bol zahájený roku 1971 a po nasledujúcich deviatich rokoch bol prijatý do arzenálu chemických vojsk sovietskej armády.

TOS-1A je schopný odpáliť všetky rakety do siedmich sekúnd. Strela je dosť veľká na to, aby zničila menšiu obec. Použitie termobarickej munície vedie k zničeniu všetkých živých vecí, dokonca aj tých pod zemou. Podľa expertov ide o vôbec najsilnejší nejadrový vojenský prostriedok.

Viac o téme: ZásahUkrajinská armádaUkrajina v krízeVojna na UkrajineTOS-1ARuské straty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu