Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Útoky na Červené more pokračujú: Počet mŕtvych civilistov v Pásme Gazy je príliš vysoký

Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy Zobraziť galériu (4)
Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Počet civilistov, ktorí denne zomierajú pri bojoch v Pásme Gazy, je príliš vysoký. Po rokovaní s izraelskými predstaviteľmi to povedal americký minister zahraničia Antony Blinken. Obvinenia Izraela z genocídy ale označil za neopodstatnené, píšu agentúry. Blinken ďalej povedal, že Spojené štáty odmietajú akékoľvek úvahy o presídlení Palestínčanov z Pásma Gazy. Podľa neho by sa obyvatelia, ktorí utiekli kvôli bojom, mali vrátiť domov, až pre to budú podmienky. Blinken tiež Izrael vyzval na spoluprácu s umiernenými palestínskymi lídrami. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze.

Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

22:01 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás je odhodlaný zreformovať Palestínsku samosprávu spôsobom, ktorý môže pod jej vedením "opätovne zjednotiť" Gazu a okupovaný Západný breh Jordánu. Uviedol to v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

21:17 Vlády Nemecka a Maďarska schválili občianstvo a vydali pasy židovským izraelským rukojemníkom v Gaze, informoval denník The Jerusalem Post.

20:54 Hlavný hovorca IDF brig. Generál Daniel Hagari v stredu večer predložil dôkazy, ktoré dokazujú, že dvaja novinári z Gazy zabití IDF v nedeľu boli teroristi.

19:35 Izrael zvyšuje svoje obranné schopnosti proti vznikajúcim hrozbám vykonávaním testov systému protivzdušnej obrany SPYDER.

18:15 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu zrušila ďalšiu plánovanú lekársku misiu do Pásma Gazy v dôsledku obáv o bezpečnosť. Za uplynulé dva týždne ide už o šiestu zrušenú misiu.

17:21 Štyria členovia palestínskeho Červeného polmesiaca zahynuli v stredu, keď izraelský útok zasiahol sanitku neďaleko Deir al-Balah v centrálnom pásme Gazy, uviedol Červený polmesiac vo vyhlásení.

16:07 Jordánsky kráľ Abdulláh a egyptský prezident Abdal Fatáh al-Sísí na konci arabského summitu v Akabe zdôraznili, že by sa mal zvýšiť tlak na ukončenie „agresie“ Izraela proti Gaze a na ochranu tamojších civilistov.

15:57 Nemecko poskytne Libanonu ďalších 15 miliónov eur s cieľom umožniť tamojšej armáde zaistiť lepšiu bezpečnosť na juhu krajiny, kde sa vyhrocuje napätie medzi Izraelom a šiitským hnutím Hizballáh. Počas svojej stredajšej návštevy Bejrútu to oznámila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (4)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

14:40 Zábery z bezpečnostnej kamery pred domom v meste Túlkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu zachytili, ako vozidlá izraelských bezpečnostných síl opakovane prešli cez telo Palestínčana zastreleného počas razie.

14:07 Washington podporuje "hmatateľné kroky" smerujúce k vytvoreniu palestínskeho štátu. V stredu to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stretnutia s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

13:30 Zdravie v Gaze: Okupácia spáchala v pásme 14 masakrov, pričom si počas posledných 24 hodín vyžiadala 147 mučeníkov a 243 zranených.

12:55 Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v rámci najnovšej návštevy Blízkeho východu v stredu pricestuje do Bahrajnu. S odvolaním sa na predstaviteľa americkej diplomacie o tom informovala agentúra AFP. Šéf americkej diplomacie je na blízkovýchodnom turné s cieľom dosiahnuť zníženie napätia v súvislosti s konfliktom v Pásme Gazy.

12:00 ICC vytvoril platformu, ktorá umožňuje každému odosielať videá alebo obrázky izraelských vojnových zločinov.

11:11 Na egyptskom Sinajskom polostrove a tiež v Líbyi a Sudáne operujú izraelské zvláštne jednotky a spravodajské služby, ktoré sa obávajú, že sa palestínske hnutie Hamas pokúsi tajne vyviezť izraelských rukojemníkov z Pásma Gazy. Vo svojej dnešnej správe, na ktorú upozornil spravodajský web The Times of Israel, to napísal to libanonský denník Al-Akbar.

10:23 Americké a britské sily v utorok zostrelili už 21 dronov a striel, ktoré vypustili jemenskí povstalci Húsiovia smerom k medzinárodným námorným trasám v južnej časti Červeného mora. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie amerického regionálneho veliteľstva CENTCOM. 

9:45 Ústredné velenie USA: Americké lietadlá, lode a britská loď zostrelili 18 bezpilotných lietadiel vypustených Húsíjmi. Zostrelili dve riadené strely a jednu protilodnú strelu vypálenú Húsími smerom k Červenému moru. Útok je 26. útok Húsíov na lodné linky v Červenom mori od 19. novembra

9:00 "Bez vankúša a prikrývky, ktorá nechráni pred chladom." Korešpondent a riaditeľ kancelárie „Al-Araby Al-Jadeed“ v Gaze, Diaa Al-Kahlot, rozpráva časť toho, čomu bol vystavený počas svojho zatknutia okupáciou.

8:30 Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k výbuchu na východe Kábulu, pri ktorom zahynuli najmenej traja ľudia. Ide už o druhý smrteľný útok IS v Afganistane za menej ako týždeň. Informuje agentúra AFP.

7:55 Spravodajca AlDžazíry: Americký návrh rezolúcie v Bezpečnostnej rade sa odvoláva na právo členských štátov brániť svoje lode pred útokmi.

7:15 Niekoľko Egypťanov sa priblížilo s kamiónom s elektrickým generátorom smerom k palestínsko-egyptskej pohraničnej oblasti, aby vysídlencom dodali elektrinu a pomohli im dobiť telefóny.

6:30 Izraelské okupačné sily zaútočili na mesto Jenin a jeho utečenecký tábor 10.1.24

6:15 Americké a britské sily v priebehu utorka zostrelili 18 dronov a tri rakety, ktoré odpálili na medzinárodné plavebné trasy v Červenom mori povstalci z Jemenu. Informovala o tom v stredu ráno agentúra AFP.  "Iránom podporovaní húsíovia (jemenskí vzbúrenci) podnikli komplexný útok s nasadením Iránom vyvinutých útočných kamikadze dronov, protilodných striel s plochou dráhou letu, balistických protilodných striel," uviedlo vo vyhlásení Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM), ktoré zodpovedá aj za oblasť Blízkeho východu.

6:00 Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan prišiel v utorok na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku s tortou s fotografiou Kfira Bibasa - najmladšieho rukojemníka zavlečeného 7. októbra palestínskymi radikálmi do Pásma Gazy. Kfir by za normálnych okolností v tomto čase oslavoval svoje prvé narodeniny, napísal na svojom webe izraelský spravodajský server Ynetnews.

Pásmo Gazy potrebuje väčšie dodávky pomoci

Blinken označil za neopodstatnené podanie Juhoafrickej republiky na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu, v ktorom africký štát žiada, aby sa Izrael spovedal z genocídy a ďalších zločinov spáchaných počas úderov v Pásme Gazy. "Počet mŕtvych civilistov v Pásme Gazy, a to hlavne detí, je príliš vysoký," uviedol ale tiež Blinken, podľa ktorého Pásmo Gazy potrebuje väčšie dodávky jedla, vody a humanitárnej pomoci.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

Americký minister zahraničia vyzval Izrael, aby prestal podnikať kroky, ktoré podkopávajú schopnosť Palestínčanov si vládnuť sami. Vyzval tiež Palestínsku autonómiu, ktorá pôsobí na Západnom brehu Jordánu, aby sa reformovala. Spojené štáty zastávajú postoj, že Pásmu Gazy by mala vládnuť po konflikte obmenená Palestínska autonómia, čo však viacerí izraelskí činitelia odmietajú. Blinken tiež zopakoval, že arabské krajiny sú ochotné investovať do rekonštrukcie Pásma Gazy. Podľa neho je však podmienkou, že vznikne konkrétna cesta k vytvoreniu palestínskeho štátu.

Blinken povedal, že s izraelskými predstaviteľmi hovoril o situácii na severe Izraela a o tom, ako predísť rozšíreniu konfliktu do ostatných krajín. O tom sa hovorí v súvislosti s Libanonom, kde pôsobí hnutie Hizballáh, proti ktorého predstaviteľom vykonáva Izrael údery. Hizballáh, ktorý má podporu Iránu, útočí na izraelské územie a armádu. Podľa palestínskych úradov, ktoré v Pásme Gazy kontroluje hnutie Hamas, pri izraelských úderoch na toto územie zomrelo vyše 23.000 ľudí a 59.000 Palestínčanov bolo zranených.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu