Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Francúzskych policajtov súdia za útok na mladíka tmavej pleti z roku 2017

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa v utorok začal súdnym proces s tromi príslušníkmi polície obvinenými za útok na mladého muža tmavej pleti, ktorým mu spôsobili ťažké poranenia konečníka. Prípad sa odohral v roku 2017 a vo Francúzsku vyvolal šok.

Ako informovala agentúra AFP, Théo Luhaka, ktorý mal v čase útoku 22 rokov, zostal zdravotne postihnutý po tom, čo vo februári 2017 utrpel ťažké poranenia konečníka od teleskopického policajného obušku, ako aj rany na hlave a tvári. K zraneniam došlo počas kontroly totožnosti na parížskom predmestí Aulnay-sous-Bois. 

archívne video

Ďalší brutálny prípad v Bratislave: V byte našli dve mŕtve telá (Zdroj: Topky/Maarty)

Lekárska správa z roku 2019 potvrdila, že Luhakove zranenia si vyžiadajú doživotnú liečbu. Na lavicu obžalovaných sa v utorok posadili traja policajti. AFP poukázala na výnimočnosť tohto prípadu, ktorá spočíva v tom, že tento prípad policajnej brutality sa dostal pred súd - na rozdiel od iných, keď sa riešia v rámci interného disciplinárneho konania.

Policajtovi hrozí 15 rokov väzenia

Obvinenému policajtovi Marcovi-Antoinovi Castelainovi hrozí za zranenia, ktoré viedli k trvalému postihnutiu, až 15 rokov väzenia. Jeho dvaja kolegovia sú súdení za účasť na útoku, vrátane údajného prikľaknutia a udierania päsťami do Luhaku, keď už bol na zemi a spútaný. Policajný dozorný orgán IPGN dospel k záveru, že pri incidente došlo zo strany policajtov k "neprimeranému použitiu sily" a že dva údery obuškom boli spôsobené v čase, keď "Luhaka neútočil na fyzickú integritu policajtov".

Castelainov právnik počas vyšetrovania tvrdil, že jeho mandant pri zásahu "urobil pohyb vyučovaný na (policajnej) akadémii..., aby pomohol dvom kolegom", ktorí mali problém zvládnuť vzpierajúceho sa fyzicky silného mladého muža. Právnik dodal, že jeho mandant nemal v úmysle mladíka zraniť. Luhaka sa stal symbolom drsných praktík často používaných francúzskymi policajtmi pri zásahoch proti tínedžerom a mladým dospelým na sídliskách v metropolitnej oblasti Paríža.

Luhaka pôvodne Castelaina obvinil zo znásilnenia obuškom. Policajt to však odmietol, pričom tvrdil, že obušok mieril na Luhakove nohy. Aj prokuratúra následne uviedla, že neexistuje dostatok dôkazov na podporu obvinenia zo znásilnenia. Proces s policajtmi má trvať desať dní, verdikt sa očakáva 19. januára.

Viac o téme: Polícia Tmavá pleťútok FrancúzskoMuž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu