Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hororové chvíle na palube lietadla: Za jazdy odpadla časť kabíny! Kus stroja našiel učiteľ na záhrade

V trupe lietadla vznikol veľký otvor. Zobraziť galériu (2)
V trupe lietadla vznikol veľký otvor. (Zdroj: X)

PORTLAND - Letecká doprava utrpela tvrdú ranu. Uprostred letu sa zrazu odtrhla časť kabíny Boeingu 737-9 Max. Iba zázrakom sa nikomu z posádky nič nestalo. Nielen palubný personál a cestujúci však prežili šok. Učiteľ v Portlande totiž objavil odpadnutú časť lietadla vo svojej záhrade.

Dráma na palube lietadla Alaska Airlines krátko po štarte sa skončila bez následkov. Ako oznámili americké úrady v nedeľu neskoro večer, vyšetrovatelia našli časť kabíny, ktorá bola odtrhnutá z lietadla Alaska Airlines. Ako uvádza „ABC 7“, objavil ho učiteľ v americkom štáte Portland.

archívne video

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

Predstavitelia Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) oznámili, že učiteľ, označovaný ako „Bob“, našiel časť lietadla na svojom dvore. Vyšetrovatelia už skôr uviedli, že objav im môže pomôcť zistiť pozadie incidentu. Náhly vznik diery uprostred letu z Oregonu do južnej Kalifornie prinútil nový Boeing 737-9 Max núdzovo pristáť.

Cestujúci boli stále pripútaní bezpečnostnými pásmi

Kabínová časť sa odtrhla, keď bolo lietadlo vo výške asi 5000 metrov. Podľa úradov bolo šťastím, že k incidentu došlo, keď boli cestujúci pripútaní. Nejde o prvú drámu s daným typom lietadla.

"Sme naozaj šťastní, že Bob našiel časť kabíny," povedala na mediálnej konferencii predsedníčka NTSB Jennifer Homendyová. "Urobil fotografiu - vidím len vonkajšiu časť bielej časti," povedala. V pláne je teraz zhromaždiť fragment kabíny a analyzovať ho - môže to umožniť vyvodenie záverov o príčinách incidentu.

Hororové chvíle na palube
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: X)

Homendyová tiež uviedla, že piloti hlásili varovné svetlá vyrovnávania tlaku na troch letoch v dňoch pred piatkovým incidentom, píše BBC. Zatiaľ nie je jasné, či to má súvislosť. Homendyová opísala incident ako "veľmi chaotický".

Našli sa aj dva mobilné telefóny

Okrem nálezu učiteľa z Portlandu sa našli aj ďalšie predmety z letu Alaska Airlines. Najmenej dva mobilné telefóny, ktoré boli vysaté z lietadla, boli nájdené na zemi. Podľa „ABC 7“ sú niektoré funkcie týchto mobilných telefónov zjavne stále nedotknuté.

Cestujúca pre New York Times povedala, že ju počas letu zobudil silný hluk. "Otvorila som oči a prvé, čo som uvidela, bola kyslíková maska ​​priamo predo mnou." Dodala: "A potom som sa pozrela doľava a stena lietadla na boku bola preč." Myslela si, že zomrie. Po núdzovom pristátí Boeingu nariadil americký úrad pre letectvo FAA okamžité kontroly približne 170 lietadiel 737-9 Max.

Tragické nehody

Lietadlá Boeing 737 MAX sa dostali na čiernu listinu v roku 2019 po dvoch tragických nehodách týchto strojov v Indonézii av Etiópii. Výrobca potom musel dočasne prerušiť prevádzku všetkých strojov daného typu, do vzduchu sa smeli vrátiť až po roku a pol.

Spoločnosti vyradili z prevádzky lietadlá

Letecké spoločnosti a bezpečnostné úrady na celom svete dočasne vyradili z prevádzky niektoré lietadlá Boeing 737 MAX 9 a nariadili ich prehliadky. Dôvodom bol technický problém, ktorý v sobotu spôsobil náhly pokles tlaku v kabíne a vynútil si núdzové pristátie lietadla spoločnosti Alaska Airlines. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Federálny úrad pre kontrolu leteckej dopravy (FAA) nariadil okamžitú inšpekciu lietadiel Boeing 737 MAX 9, ktoré používajú konfiguráciu s takýmto bočným panelom namiesto východu. Vzťahuje sa to na 171 strojov, dodal FAA. Väčšinu z nich prevádzkujú americké spoločnosti Alaska Airlines a United Airlines. Príčinu incidentu už vyšetruje aj americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v nedeľu vyhlásila, že sa bude riadiť smernicou FAA o zákaze letu uvedených lietadiel.

Server Flightradar24.com uvádza, že lietadlá Boeing 737 MAX 9 v súčasnosti v Európe využívajú spoločnosti Icelandair, Corendon Dutch Airlines a Turkish Airlines. Konfiguráciu s panelom používa iba spoločnosť Turkish Airlines, ktorá v súlade s nariadením FAA a EASA lietadlá až do vykonania prehliadky stiahla z prevádzky.

Viac o téme: NehodaKabínaNúdzový východBoeing 737 Max
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu