Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Indonézania volia parlament i prezidenta: Favoritom je minister obrany Subianto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Obyvatelia Indonézie začali v stredu hlasovať v prezidentských i parlamentných voľbách. Najväčším favoritom na post hlavy štátu je súčasný minister obrany Prabowo Subianto.

Aktulizované 11:20

 V prvom kole prezidentských volieb v Indonézii má výrazný náskok minister obrany Prabowo Subianto. Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré v stredu po zatvorení volebných miestností spracovali indonézske prieskumné agentúry. Po spočítaní približne 60 percent hlasov v tzv. rýchlom sčítaní, ktoré sa v minulosti ukázalo ako spoľahlivé, získal Subianto podľa dvoch prieskumných agentúr, Poltracking a Cyrus Network, viac ako 58 percent hlasov.

V krajine je takmer 205 miliónov oprávnených voličov. O ich hlasy sa uchádzajú traja kandidáti - okrem Subianta aj Anies Baswedan a Ganjar Pronto. Ide o piate prezidentské voľby od ukončenia vlády diktátora Siharta v roku 1998, pripomína AFP.V Indonézii, cez ktorú prechádzajú tri rôzne časové pásma, je viac než 800.000 volebných miestností. Každá z nich je otvorená šesť hodín. Miestnosti v najvýchodnejšej indonézskej provincii Papua sa otvorili o 7.00 h miestneho času (0.00 h SEČ) a hlasovať bude možné do 13.00 h.

Oficiálne výsledky sa očakávajú v marci. Úradujúci prezident Joko Widodo sa sa o tretie funkčné obdobie uchádzať nemôže.Subianto by podľa predvolebných prieskumov mohol už v prvom kole získať dostatočnú väčšinu a vyhol by sa druhému kolu. Na víťazstvo v prvom kole potrebuje viac než 50 percent hlasov a najmenej 20 percent hlasov vo viac než polovici indonézskych provincií.

Ľudskoprávne organizácie vyjadrili obavy

Tento 72-ročný bývalý generál počas kampane miešal populistickú rétoriku s prísľubmi, že bude pokračovať v politike Widoda, píše AFP. Ten je v krajine populárny, no na základe ústavy sa musí po takmer desiatich rokoch vzdať vládnutia.Ľudskoprávne organizácie vyjadrili obavy, že Subianto by v prípade víťazstva mohol obmedziť demokratické slobody. V roku 1998 bol prepustený z armády po tom, čo bol obvinený z únosov, pripomína AFP. USA mu roky odmietali udeliť víza. Obvinenia však odmietol a nikdy nebol obžalovaný. Widodov najstarší syn kandiduje spolu s ním (Subiantom) ako uchádzač o post viceprezidenta, dodáva AFP.

Viac o téme: VoľbyIndonéziaPrezidentParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu