Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Od začiatku vojny v Pásme Gazy zomrelo najmenej 22-tisíc Palestínčanov: Zástupcu šéfa Hamasu zabil izraelský útok

Izraelská armáda operuje na hraniciach Izraela s pásmom Gazy Zobraziť galériu (6)
Izraelská armáda operuje na hraniciach Izraela s pásmom Gazy (Zdroj: TASR/AP Photo/Ariel Schalit)

GAZA - Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri prišlo o život najmenej 22.438 Palestínčanov, ďalších 57.614 obyvateľov tohto husto zaľudneného pobrežného pásma bolo zranených. Informovali o tom dnes v aktuálnej bilancii obetí úrady v Gaze spravovanej Hamásom, ktorý v Pásme Gazy vládne. Za posledných 24 hodín tak zomrelo najmenej 125 Palestínčanov a ďalších 318 bolo zranených. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Toto povedal terorista Hamasu po útoku na izraelské sily, oblečený ako civilista

Toto povedal terorista Hamasu po útoku na izraelské sily, oblečený ako civilista. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:46 179. brigáda, jednotka Yahalom a flotila 13 izraelského námorníctva dokončili cielenú činnosť v areáli Hamasu v strede Gazy, kde identifikovali niekoľko tunelových šácht vedúcich do siete stoviek metrov tunelov Hamasu.

21:33 Tisíce ľudí vyšli vo štvrtok do ulíc libanonskej metropoly Bejrút, aby sa zúčastnili na pohrebe zástupcu šéfa militantného palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího. Informuje o tom agentúra AP.

21:25 Napriek vojne sa zahraniční študenti Hebrejskej univerzity rozhodli zostať v Izraeli. Ich skúsenosť s Jeruzalemom počas tohto obdobia mala hlboký vplyv na ich pohľad na Izrael a Blízky východ.

21:06 Tzalash, organizácia, ktorá podporuje židovskú náboženskú prax medzi vojakmi IDF, vyjadrila svoju hrdosť na „veľký smäd vojakov IDF po duchovnej potrave“ počas vojny.

20:48 Náčelník štábu IDF Herzi Halevi dnes podľa správ izraelských médií začal proces vyšetrovania udalostí, ktoré viedli k masakru zo 7. októbra a následnej vojne s Gazou.

20:12 Odhalili sa plány izraelského obranného zriadenia na riadenie povojnovej Gazy. Zatiaľ čo JPost predtým informoval, že najvyšší predstavitelia obrany chcú, aby po stiahnutí IDF riadili Gazu miestni Palestínčania z Gazy, toto bola len časť obrazu, informuje o tom Yonah Jeremy Bob.

20:08 Traja Izraelčania, ktorí boli predtým považovaní za nezvestných, sa teraz považujú za rukojemníkov v pásme Gazy, čím sa celkový počet zvýšil na 136.

19:51 Teroristická organizácia Islamský štát vo štvrtok vyzvala na útoky proti židom a kresťanom po celom svete ako odvetu za prebiehajúcu izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy. Informuje o rom agentúra DPA.

19:34 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi okrem Izraela aj päť arabských krajín, západný breh Jordánu, Turecko a Grécko. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra AFP.

19:31 Podľa dnes zverejneného vyhlásenia IDF vojaci IDF nedávno odhalili podzemný vojenský komplex Hamasu na pobreží v centrálnom pásme Gazy.

19:23 Izraelské bezpečnostné sily lokalizovali, našli a skonfiškovali zbrane a stovky výbušných zariadení v utečeneckom tábore Nur Shams na Západnom brehu v budove, v ktorej sa nachádzala aj materská škola spravovaná UNRWA.

19:17 Izraelčania sa musia môcť bezpečne vrátiť do svojich domovov na severe, či už vojenskými prostriedkami alebo diplomaciou, uviedol pri štvrtkovom stretnutí osobitný vyslanec amerického premiéra Benjamina Netanjahua Amos Hochstein.

18:46 Raketa z Gazy dopadla na izraelskú lekársku kliniku, bez obetí.

18:30 Jeruzalemské dieťa zomiera na čierny kašeľ, matka nebola očkovaná - Ministerstvo zdravotníctva.

18:02 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová sa dohodli, že po útokoch v Libanone a Iráne budú pracovať na opatreniach, aby zabránili rozšíreniu konfliktu na Blízkom východe. Uviedlo to vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí USA. Informuje o tom agentúra AFP.

17:49 Štyria vojaci IDF slúžiaci v Gaze boli v stredu a vo štvrtok ťažko zranení v palebnej línii, podľa vyhlásenia IDF.

17:40 Po tom, čo izraelský podnikateľ Roman Abramovič a mimovládna organizácia Zaka podali žalobu na Bank Mizrahi za odmietnutie banky previesť dar vo výške 8 miliónov NIS na Zaka, sa na okresnom súde v Tel Avive konalo prvé pojednávanie.

17:23 Izraelský vojak štyri dni po 7. októbri ukradol vybavenie zo základne IDF.

17:07 Náčelník operačného štábu Islamského džihádu Mamdouh Lolo bol zasiahnutý lietadlom IDF na severe Gazy.

16:42 IDF zaútočili vo štvrtok na miesto odpaľovania rakiet v južnom Libanone, podľa oficiálneho vyhlásenia, ktoré obsahovalo teroristickú infraštruktúru a pozorovacie stanovištia Hizballáhu.

16:24 CHAI ETF prispeje 100 % svojich ziskov Magen David Adom. „Sme hrdí, že môžeme prispieť Magenovi Davidovi Adomovi za ich úžasnú prácu,“ povedal pre Post predseda Defiance Investments Matthew Bielski.

16:07 Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri prišlo o život najmenej 22.438 Palestínčanov, ďalších 57.614 obyvateľov tohto husto zaľudneného pobrežného pásma bolo zranených. Informovali o tom dnes v aktuálnej bilancii obetí úrady v Gaze spravovanej Hamásom, ktorý v Pásme Gazy vládne. Za posledných 24 hodín tak zomrelo najmenej 125 Palestínčanov a ďalších 318 bolo zranených.

15:36 IDF a Shin Bet zabili šéfa operačného veliteľstva palestínskeho Islamského džihádu v severnom pásme Gazy, podľa štvrtkového vyhlásenia.

15:16 Minister obrany Yoav Gallant vo štvrtok povedal americkému vyslancovi Amosovi Hochsteinovi, že čas na diplomatické riešenie presunu síl Hizballáhu v južnom Libanone od hraníc s Izraelom sa kráti.

15:08 Izraelské vojnové hospodárstvo dostane toľko očakávaný impulz, keď armáda postupne prepustí záložníkov bojujúcich v pásme Gazy, aby sa mohli vrátiť na svoje pracovné miesta a naštartovať zmiernenie rastu.

14:34 Teroristická organizácia Hizballáh stiahla svoje sily od hraníc k Izraelu o 2-3 kilometre.

13:26 IDF vo štvrtok zmarili protitankové teroristické bunky Hamasu v celom pásme Gazy.

12:34 Saudská Arábia vo vyhlásení uviedla, že odmieta izraelské „extrémistické poznámky“ o vysídlení obyvateľov Gazy.

11:15 Európska únia sa pridala k Spojeným štátom, Parížu aj Berlínu a v stredu večer ostro odsúdila nedávne vyjadrenia dvoch krajine pravicových izraelských ministrov, podľa ktorých by mali byť Palestínčania nabádaní k tomu, aby sa vysťahovali z Pásma Gazy, kam by sa tak mohli vrátiť izraelskí osadníci.

10:23 Hizballáh niekoľko dní pred zavraždením varoval vodcu Hamasu Sáliha al-Arúrího, že „ Ho Izrael sleduje“.

9:48 Najvyšší predstavitelia obrany chcú najprv odovzdať miestne riadenie Gazy klanom, ktoré sú tradične spojené s konkrétnymi mestami a sektormi.

8:20 Nové podrobnosti o atentáte na zástupcu šéfa Hamasu Saleha al-Arouriho vrátane údajného použitia rakiet zverejnili v stredu izraelské médiá.

7:16 Britský minister zahraničných vecí David Cameron v stredu uviedol, že je potrebné urobiť viac v súvislosti s dodávkami humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Izrael podľa neho musí súhlasiť s navýšením dodávok pomoci do tejto palestínskej enklávy, aby bolo znížené riziko hladu a chorôb.

6:33 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje vo štvrtok na svoju štvrtú krízovú návštevu Blízkeho východu, informoval predstaviteľ. Silnejú totiž obavy, že konflikt medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas sa rozšíri na regionálnu vojnu.Šéf americkej diplomacie odcestuje vo štvrtok večer z Washingtonu a pôjde aj do Izraela, uviedol predstaviteľ USA pod podmienkou zachovania anonymity. Ďalšie podrobnosti neposkytol, ale Blinken na predchádzajúcich cestách navštívil mnoho arabských krajín.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (6)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

6:17 Vodca vplyvného libanonského hnutia Hizballáh, Hasan Nasralláh, v stredu varoval Izrael, aby nerozpútal vojnu proti Libanonu. Vyhlásil to deň po tom, čo bol pri útoku v južnej časti libanonského hlavného mesta Bejrút, pokladanej za baštu Hizballáhu, zabitý zástupca šéfa palestínskeho militantného hnutia Hamas Sálih Árúrí.

6:08 V stanovisku NYTimes bývalá rukojemníčka Hamasu píše o svojich dvoch skúsenostiach v Gaze.

6:00 Spojené štáty v stredu kritizovali obvinenie voči Izraelu za údajnú genocídu v Pásme Gazy, ktoré minulý piatok na na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ/MSD) vzniesla Juhoafrická republika (JAR).

Izraelská armáda potvrdila smrť rukojemníka pri záchrannej operácii v Pásme Gazy

 Baruč bol medzi 250 rukojemníkmi, zadržanými a odvlečenými palestínskymi militantmi do Pásma Gazy pri šokujúcom útoku na južný Izrael. Jeho smrť minulý mesiac oznámili obyvatelia kibucu, v ktorom dovtedy žil.Izraelská armáda uviedla, že upovedomila Baručovu rodinu, že bol zabitý pri "pokuse o jeho záchranu 8. decembra"."V tomto štádiu nevieme určiť okolnosti jeho smrti a ani to, či ho zabila izraelská paľba alebo ho zavraždil Hamas," napísala armáda vo vyhlásení.

Bezpilotné lietadlo zostrelili neďaleko egyptského letoviska Dahab pri Červenom mori.
Zobraziť galériu (6)
Bezpilotné lietadlo zostrelili neďaleko egyptského letoviska Dahab pri Červenom mori.  (Zdroj: X/MiddleEastEye)

Hamas oznámil Baručovu smrť 9. decembra s tým, že bol zabitý pri pokuse izraelskej armády zachrániť ho, a zverejnil video zachytávajúce jeho pozostatky.Útok Hamasu 7. októbra si vyžiadal približne 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov, ukazuje výpočet agentúry AFP opierajúci sa o oficiálne izraelské údaje.Z rukojemníkov odvlečených do Pásma Gazy, kde Hamas vládne, je okolo 129 ešte stále v zajatí, informoval Izrael.Izrael zareagoval na najhorší útok vo svojich dejinách nemilosrdnou ofenzívou, ktorá premenila veľké oblasti palestínskej enklávy na trosky a pripravila o život vyše 22.300 ľudí. Uvádza to ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré riadi Hamas.

Zástupcu šéfa Hamasu zabil izraelský útok, tvrdí predstaviteľ USA

Útok, ktorý pri libanonskej metropole Bejrút zabil v utorok zástupcu šéfa militantného palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího, podnikol Izrael, oznámil predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí. Árúrí (57) zahynul v utorok v oblasti, ktorá je baštou mocného libanonského militantného hnutia Hizballáh. Je najvplyvnejšou postavou zabitou počas vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri."Bol to izraelský útok," povedal pre AFP predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, ale ďalšie podrobnosti neposkytol.

Hamas a bezpečnostní predstavitelia v Libanone už predtým obvinili Izrael zo zabitia Árúrího a šiestich ďalších ľudí pri dronovom útoku.Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari sa priamo k zabitiu Árúrího nevyjadril, ale povedal, že armáda je po jeho smrti "vysoko pripravená na akýkoľvek scenár".Najnovší konflikt medzi Izraelom a Hamasom sa začal 7. októbra, keď toto palestínske militantné hnutie podniklo šokujúci cezhraničný útok z Pásma Gazy na Izrael a zabilo tam približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov.

Izraelskí vojaci nakladajú granáty do tanku v odstavnej oblasti v južnom Izraeli pri hraniciach s Gazou
Zobraziť galériu (6)
Izraelskí vojaci nakladajú granáty do tanku v odstavnej oblasti v južnom Izraeli pri hraniciach s Gazou  (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg))

Po útoku Spojené štáty urýchlene poslali Izraelu vojenskú pomoc a Izrael spustil neľútostnú vojenskú operáciu v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas. Zahynulo tam už najmenej 22.313 ľudí, ako uvádza ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.Tieto úmrtia vyvolali veľký hnev na Blízkom východe a podnietili k útokom aj ďalšie ozbrojené skupiny po celom regióne, ktoré sú proti Izraelu.Árúrí, ktorého Izrael obviňuje zo zorganizovania mnohých útokov proti tejto krajine, bol v roku 2017 zvolený za zástupcu šéfa politického krídla Hamasu a oficiálne sa tak v tomto islamistickom hnutí stal mužom číslo dva. Bol aj jedným zo zakladateľov vojenského krídla Hamasu.

Experti sú presvedčení, že Árúrí zohral kľúčovú úlohu v zdokonalení vojenských schopností Hamasu a v budovaní kontaktov s regionálnymi spojencami, napríklad s Iránom.Hnutie Hizballáh stojí na strane Hamasu a s Izraelom sa takmer denne ostreľujú cez hranice, čo si v Libanone vyžiadalo už vyše 165 mŕtvych.Hizballáh najnovšie varoval, že Árúrího zabitie "nezostane bez odpovede ani bez trestu".Na izraelskej strane boli pri prestrelkách s Hizballáhom zabití najmenej štyria civilisti a deväť vojakov, uvádza izraelská armáda.

Viac o téme: VojnaIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu