Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivé odhalenie: TAKTO Hamas ukrýva svoje zbrane, jeho bojovníci doslova splynú s prostredím!

Terorista Hamasu v Pásme Gazy oblečený v civile a s protinkavou päsťou RPG, ktorá je zakrytá prikrývkou. Zobraziť galériu (3)
Terorista Hamasu v Pásme Gazy oblečený v civile a s protinkavou päsťou RPG, ktorá je zakrytá prikrývkou. (Zdroj: YouTube/The Telegraph)

PÁSMO GAZY – Vojna v Izraeli prebieha od prvej polovice októbra minulého roku. Pásmo Gazy sa stalo doslova vojnovou zónou. Bombardovanie je na dennom poriadku. V tomto chaose a ruinách zničených budov sa naďalej ukrývajú aj bojovníci Hamasu. Na prvý pohľad vyzerajú ako civilisti. Zbrane skrývajú takmer dokonale.

archívne video

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Počas bojov v Izraeli môžu rozhodovať aj drobné detaily. Práve o to sa pokúša Hamas. Izraelská armáda (IDF) zverejnila na sociálnej sieti zábery a snímky, ktoré odhaľujú, že teroristi sú oblečení ako bežní domáci civilisti. Píše o tom britský The Sun. Na pleciach majú vo väčšine prípadov prevesené koberce, kusy látok, obliečky alebo prikrývky. Pod nimi sú však skryté zbrane. 

Stratia sa v dave 

Teroristi navyše nemajú oblečené žiadne uniformy, ochranné vesty ani vojenské prilby. Typickí radikálni bojovníci zvyknú útočiť v zahalených tvárach, no na snímkach je to muž v obyčajnom, vyťahanom a špinavom tričku, ktorý vyzerá, ako keby práve prišiel o dom. Tento typ utajenia navyše zrejme vychádza, pretože bojovníka na záberoch sa nikto nesnaží zadržať. 

Záznam objavili vojaci Izraela, ktorí intenzívne bojujú proti práporu Hamasu Daraj Tuffah v severnom Pásme Gazy. Po nálete na teroristickú bunku bolo zabitých niekoľko teroristov. IDF tvrdila, že "medzi mnohými zadržanými zbraňami bola na tele jedného teroristu skrytá kamera". Na prvom zábere ukazuje bojovník Hamasu jeho protitankovú strelu RPG. Je oblečený v rifliach a hnedej bunde. Na hlave nemá dokonca ani prilbu. Na ďalšom zábere kráča popri zničenej budove a zbraň má prikrytú obyčajnou prikrývkou. 

Ohrozujú civilistov 

Veliteľ práporu LTC Yair povedal, že zábery jasne odhaľujú "pokrivené operačné metódy Hamasu". Teroristi podľa neho vykorisťujú civilné obyvateľstvo. "Prezliekajú sa za civilistov a potom strieľajú po vojakoch izraelskej armády," tvrdí.

Terorista oblečený v civile drží v rukách protitankovú päsť RPG
Zobraziť galériu (3)
Terorista oblečený v civile drží v rukách protitankovú päsť RPG  (Zdroj: YouTube/The Telegraph)

Podľa Izraelu bude vojna v Pásme Gazy pokračovať aj v roku 2024. Možné ukončenie bojov nebolo spomenuté. Hovorca IDF Daniel Hagari uviedol, že jednotky sa postupne rozmiestňujú a obsadzujú strategické miesta, aby sa pripravili na ďalšie boje. 

Jasný odkaz premiéra 

Premiér Izraelu Benjamin Netanjahu počas víkendu vyhlásil, že "vojna vrcholí". "Bojujeme na všetkých frontoch. Zaznamenali sme výrazný posun, ale aj veľké straty. Dosiahnutie víťazstva si bude vyžadovať ešte nejaký čas," dodal.  Podľa údajov OSN až 80 percent z 2,4 milióna obyvateľov Pásma Gazy prišlo počas bojov o strechu nad hlavou. Izraelské velenie a vláda naďalej prehlasujú, že v bojoch budú pokračovať dovtedy, kým nebude Hamas úplne zlikvidovaný. 

Viac o téme: TeroristiSnímkyOdhalenieKamuflážCivilistiHamasPásmo GazyIzrael vo vojneIDFRPG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu