Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán prepustil občana Španielska: Zadržiavaný bol takmer 15 mesiacov

(Zdroj: thinkstock)

MADRID - Irán prepustil občana Španielska, ktorého zadržali krátko po tom, ako v októbri 2022 vstúpil na jeho územie ako turista. Informovalo o tom v nedeľu iránske veľvyslanectvo v Madride, uviedla agentúra AFP.

"Veľvyslanectvo Iránskej islamskej republiky s potešením oznamuje prepustenie Santiaga Sáncheza Cogedora, jediného španielskeho občana zadržiavaného v Iráne," napísala ambasáda na sociálnej sieti X.

archívne video

Premiér Robert Fico nečakane navštívil nemocnicu pre odsúdených a obvinených v Trenčíne (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Cogedora zadržali 2. októbra 2022 počas násilných protestov, ktoré prepukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Tá zomrela 16. septembra 2022 vo väzbe, kam sa dostala za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Cogedor opustil Španielsko 8. januára 2022

Ako uviedol denník El País, Cogedor opustil Španielsko 8. januára 2022 a pešo mienil prekonať 6800 kilometrov, ktoré delia španielske hlavné mesto od Kataru, kde sa chcel zúčastniť na futbalových majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v novembri a decembri. Po tom, ako sa odfotografoval pri hrobe Mahsy Amíníovej, bol obvinený zo špionáže, hoci voči nemu nikdy nebolo formálne vznesené obvinenie.

Santiagovi rodičia však od španielskych úradov ešte nedostali oficiálne potvrdenie o prepustení svojho syna, napísal El País. Je známe, že Irán zadržiava viac ako desať občanov západných krajín. Teherán obvinil Spojené štáty z podnecovania protestov po smrti Amíníovej a v septembri 2022 oznámil zatknutie deviatich cudzích štátnych príslušníkov z niekoľkých európskych štátov vrátane Francúzska, Talianska a Poľska, ktorí mali byť spojení s protestmi. Za účasť na jednej z týchto demonštrácií bola v novembri 2022 zatknutá aj ďalšia španielska občianka Ana Baneira Suárezová, ktorú prepustili vlani vo februári.A

Viac o téme: SlobodaObčanŠpanielskoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu