Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Irán odsúdil správu OSN o jeho reakcii na protesty vyvolané smrťou mladej Kurdky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TEHERÁN - Irán dôrazne odsúdil v sobotu správu OSN o reakcii Teheránu na protivládne protesty z roku 2022, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

Vyšetrovacia misia OSN v správe predloženej Rade OSN pre ľudské práva uviedla, že Irán je zodpovedný za "fyzické násilie", ktoré viedlo k smrti Amíníovej a že použil "zbytočnú a neprimeranú smrtiacu silu" na potlačenie masových demonštrácií, ktoré následne vypukli.Podľa iránskeho ministerstva zahraničných vecí je správa OSN založená na nepodložených tvrdeniach a nepravdivých a neobjektívnych informáciách, ktoré nemajú právny základ.Medzinárodní odborníci v správe OSN tiež uviedli, že Teherán sa svojím konaním dopustil "zločinov proti ľudskosti". Iránske úrady sa na vyšetrovaní OSN pritom odmietli zúčastňovať.

Irán odsúdil správu OSN
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

"Rada odborníkov nielenže nezistila pravdu, no zámerne skreslila fakty," uviedol v sobotu hovorca iránskeho rezortu diplomacie Násir Kanání.Zároveň vyhlásil, že správu OSN pripravil sionistický režim, teda Izrael, spolu so Spojenými štátmi a ďalšími západnými krajinami, ktoré sa preukazujú "iránofóbiou a hanobením Iránu". Tieto krajiny sú totiž podľa Kanáního nahnevané, pretože zlyhali zásahy, ktoré podnikli počas nepokojov. Iránske úrady totiž z vypuknutia protestov v krajine obviňujú nepriateľov Iránu, predovšetkým Spojené štáty, pripomína AFP.Kanání okrem toho uviedol, že špeciálny výbor poverený prezidentom Ebráhímom Raísím zhotovil svoju vlastnú správu o protestoch, ktorú nedávno zaslal prezidentovi.

Odborníci OSN uviedli, že príslušníci iránskych bezpečnostných zložiek použili neprimeranú silu, čo vyústilo do smrti najmenej 551 ľudí. Podľa správy vyšetrovacej misie OSN dochádzalo aj k prípadom, keď sa príslušníci bezpečnostných síl dopúšťali sexuálneho násilia voči zadržaným osobám.Dvadsaťdvaročná Amíníová zomrela v nemocnici na jeseň 2022 krátko po tom, čo ju za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy zadržala mravnostná polícia. Jej smrť podnietila celoštátne protesty proti povinnému noseniu islamskej šatky a proti iránskej teokratickej vláde.

Viac o téme: ProtestyIránOSNMahsa Amíníová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu