Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia v Českej republike eviduje od streľby už 90 prípadov vyhrážok útokom: Naposledy chcel senior strieľať na pošte!

(Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Polícia sa zaoberá už takmer 90 prípadmi schvaľovania tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej alebo vyhrážaním sa napodobením útoku. Väčšina prípadov je spojená s vystupovaním na sociálnych sieťach. Na webe to dnes uviedol hovorca policajného prezídia Jozef Bocán. Útok v budove filozofickej fakulty v centre Prahy z 21. decembra je najtragickejším prípadom streľby v histórii Českej republiky.

"Po deviatich dňoch od tragickej streľby môžeme konštatovať, že z uvedeného celkového počtu takmer 90 prípadov sme už päť skutkov ukončili v rámci skráteného prípravného konania a v ďalších 55 prípadoch sú začaté úkony trestného konania pre podozrenie z konkrétneho trestného činu," uviedol Bocán. Zdôraznil, že do celkového počtu prípadov polícia započítava iba tie skutky, ktoré s útokom strelca v Prahe preukázateľne súvisia.

Náčelník štábu izraelských vzdušných síl sa vyjadruje k nepravdivým tvrdeniam (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Konanie za hranou trestného práva

Pri preverovaných udalostiach ide v 28 prípadoch o schvaľovanie trestného činu, v 11 o nebezpečné vyhrážanie, v siedmich o násilie proti skupine obyvateľov a proti jednotlivcovi. Šiestimi prípadmi sa polícia zaoberá pre podozrenie zo šírenia poplašnej správy. "Stále platí, že v prístupe k prípadom, keď niektorí jedinci tento bezprecedentný násilný akt schvaľujú alebo dokonca vyhrážajú sa jeho napodobením, budeme aktívni a nekompromisní. Takéto konanie je nielen krajne nevkusné, ale väčšinou tiež za hranou trestného práva, "uviedol policajný prezident Martin Vondrášek.

Senior, ktorý chcel strieľať v budove pošty

V hlavnom meste sa polícia zaoberá 31 z prípadov schvaľovania alebo vyhrážania sa napodobením streľby na Univerzite Karlovej, nasleduje Moravskosliezsky kraj s 11 prípadmi, Ústecký s desiatimi a Stredočeský a Liberecký kraj zhodne so siedmimi preverovanými udalosťami. "Bez zaujímavosti určite nie je skutočnosť, že sme troch z autorov týchto príspevkov museli previezť na psychiatrické vyšetrenie," poznamenal Bocán. Policajný prezident poďakoval verejnosti, že podobné skutky policajtom oznamuje a spolupracuje s nimi. Naposledy to bol senior, ktorý sa vyhrážal strieľaním v budove pošty v Jindřichově Hradci.Polícia ho zadržala a prípad vyšetruje.

Strelec pred týždňom vo štvrtok v budove filozofickej fakulty na pražskom námestí Jána Palacha zabil 13 ľudí, štrnásta obeť zomrela neskôr v nemocnici. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, niektorí veľmi ťažko. Podľa polície v škole strieľal dvadsaťštyriročný študent fakulty zo stredných Čiech, ktorého polícia spojila tiež s dvojnásobnou vraždou v pražskom Klánovickom lese z 15. decembra. Po streľbe v škole spáchal samovraždu. V dome páchateľa polícia našla list, v ktorom sa strelec ku klánovickému prípadu priznal.

Viac o téme: StreľbaSociálne sietePrahaČeská republikaNajtragickejší prípad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu