Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ŠOKUJÚCE zistenie: Vianočný večierok v deň streľby na Karlovej univerzite! TENTO minister mal oslavovať až do polnoci

český minister práce a rodiny Marian Jurečka Zobraziť galériu (2)
český minister práce a rodiny Marian Jurečka (Zdroj: Facebook/Marian Jurečka)

PRAHA – Masaker, ktorý postihol Prahu 21. decembra, bol najväčší v dejinách Českej republiky. Študent Karlovej univerzity David Kozák († 24) zabil a zranil desiatky ľudí priamo na pôde filozofickej fakulty. V pohotovosti boli všetky policajné zložky. Jeden z českých rezortov to ale neodradilo, aby zrušil plánovaný vianočný večierok.

archívne video

Minister vnútra SR naznačil možné zmeny spojené s útokom v Prahe (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Minulý týždeň v čase streľby na Karlovej univerzite v Prahe uskutočnilo ministerstvo práce a sociálnych vecí vianočný večierok. Ako informoval Blesk, osláv sa mal zúčastniť aj sám minister Marian Jurečka (KDU-ČSL). V dopoludňajších hodinách toho istého dňa (21. december) sa odohrala na filozofickej fakulte masakra. 

Vyjadril sústrasť

Nemenovaný zdroj uviedol, že minister Jurečka sa na večierku dobre bavil. "Toto je minister, ktorému záleží na občanoch? Ani pamiatku študentov si neuctil minútou ticha," uviedol.  Dňa 21. decembra sa ale na sociálnej sieti X objavil príspevok ministra Mariana Jurečku so slovami "Situácia, v ktorej dochádzajú slová… Myslím na všetky obete, zranených aj ich blízkych."

Mal žačať pred streľbou

Večierok sa konal neďaleko Palackého námestia v budove úradu. Hovorkyňa rezortu Katarína Procházková sa pre Blesk vyjadrila, že "bol dohodnutý už niekoľko mesiacov dopredu a oslavovať sa začalo ešte skôr, ako začali prichádzať prvé neucelené informácie o hroznom útoku na FF UK". Prvé správy prenikli na verejnosť okolo tretej hodiny popoludní. 

ŠOKUJÚCE zistenie: Vianočný večierok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hovorkyňa sa ďalej vyjadrila, že oslavy mali skončiť okolo 21:00. "Vzhľadom k situácii sa pán minister Jurečka ten večer od 9-tej hodiny zúčastnil mimoriadneho rokovania vlády. Svoju kondolenciu a účasť s pozostalými ešte predtým vyjadril napríklad na svojich sociálnych sieťach. So začiatkom rokovania vlády bolo stretnutie (večierok) ukončené a ľudia sa začali rozchádzať domov," dodala. Miister sa k situácii ohľadom večierku ešte nevyjadril. 

Nebol lacný 

Blesk sa ale od ďalšieho svedka dozvedel, že večierok an rezorte pokračoval ešte aj okolo polnoci. "Zhruba vtedy som šiel okolo. Bavili sa tam, akoby sa nič nestalo," uviedol. Podľa iDnes.cz. zaplatil rezort za catering okolo 400-tisíc českých korún (16-tisíc eur). A to v čase, keď si musia všetky rezorty uťahovať opasky a prepúšťať svojich zamestnancov. Procházkova na záver dodala, že vianočný večierok sa konal ako forma poďakovania pre zamestnancov za ich náročnú celoročnú prácu. 

Viac o téme: MasakerČeská republikaPrahaKarlova univerzitaMarian JurečkaMinisterstvo práce a sociálnych vecí ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu