Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Priaznivci opozície sa vrátili do ulíc a protestovali proti voľbám v Srbsku

Ľudia podporujúci opozíciu sa vybrali do ulíc protestovať proti voľbám Zobraziť galériu (2)
Ľudia podporujúci opozíciu sa vybrali do ulíc protestovať proti voľbám (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD -Tisíce podporovateľov srbskej opozície vyšli v utorok znovu do ulíc a obvinili populistickú vládu prezidenta Aleksandara Vučiča zo zorganizovania podvodov v minulomesačných parlamentných a komunálnych voľbách. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AP.

Protestujúci žiadajú anulovanie volieb zo 17. decembra a usporiadanie nových, ale za slobodných a spravodlivých podmienok. Podobné demonštrácie sa po voľbách konali niekoľko dní. "Celá planéta vie, že zlodej bol prichytený pri krádeži," povedala niekoľkým tisícom protestujúcich ľudí opozičná politička Marinika Tepičová. "Tu vôbec nie sú slobodné ani férové voľby. Ak tento zápas vzdáme, už nebudú žiadne voľby," dodala.

archívne video

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Za víťaza volieb bola vyhlásená vládnuca Srbská pokroková strana (SNS). Hlavná opozičná aliancia Srbsko proti násiliu (SPN) však vyhlasuje, že voľby boli ukradnuté, predovšetkým tie komunálne v hlavnom meste Belehrad.

Srbské volebné úrady a súdy odmietli sťažnosti na voľby, predložené opozičnou skupinou. Medzinárodní pozorovatelia tiež uviedli, že voľby sa konali v nespravodlivých podmienkach a zaznamenali závažné nezrovnalosti v hlasovaní. Boli medzi nimi napríklad prípady kupovania hlasov a neoprávneného vhadzovania hlasovacích lístkov do volebných urien.

Ľudia podporujúci opozíciu sa vybrali do ulíc protestovať proti voľbám
Zobraziť galériu (2)
Ľudia podporujúci opozíciu sa vybrali do ulíc protestovať proti voľbám  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Niektorí miestni pozorovatelia volieb uviedli, že do Belehradu zvážali autobusmi ľudí z celého Srbska a aj zo susedných krajín, aby odovzdali hlas v hlavnom meste. Miestni pozorovatelia volieb a priaznivci opozície povedali, že podporovatelia populistov boli v Belehrade zaregistrovaní na falošných adresách.

Vučič a jeho strana označili tieto obvinenia za "vymyslené". V decembri prudko stúplo napätie, keď polícia použila slzotvorný plyn proti protestujúcim, ktorí sa pokúšali vniknúť do radnice Belehradu. Desiatky osôb policajti zadržali.

Dav ľudí v belehradskom kostole tiež v utorok zapaľoval sviečky na pamiatku popredného umierneného srbského politika z Kosova Olivera Ivanoviča, ktorého zavraždili 16. januára 2018. Srbsko sa snaží o členstvo v Európskej únii, ale odmieta zaviesť sankcie na svojho tradičného spojenca, Rusko. Je to tak sčasti preto, že Moskva podporuje nároky Srbska na Kosovo, ktorého nezávislosť Belehrad neuznáva a stále ho pokladá za svoju provinciu.

Viac o téme: VoľbyProtestyOpozíciaSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu