Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán sa vyhráža Izraelu za zabitého generála: Sľubuje ráznu odpoveď!

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán sa pomstí Izraelu za pondelkové zabitie generála svojich Islamských revolučných gárd Saída Razího Músávího na predmestí sýrskeho Damasku. Vyhlásil to v stredu iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštijání.

"V pravý čas a na správnom mieste dáme tomuto slabému sionistickému nepriateľovi (Izraelu) ráznu odpoveď," povedal iránsky minister obrany.Generál Músáví zahynul pri leteckom útoku, o ktorom sa predpokladá, že ho vykonala izraelská armáda. Podľa amerického denníka The New York Times Músáví dohliadal na dodávky zbraní pre libanonské šiítské militantné hnutie Hizballáh, ktoré z juhu Libanonu opakovane útočí na izraelské ciele s úmyslom podporiť palestínske hnutie Hamas v Pásme Gazy.

Izrael pomerne často vojensky zasahuje v Sýrii, a to s cieľom zabrániť Iránu rozširovať svoj vplyv v oblasti prostredníctvom miestnych milícií.Tasním uvádza, že Músáví bol blízkym spolupracovníkom generála iránskych gárd Kásema Solejmáního, ktorého zabili americké ozbrojené sily dronom v Iraku pred štyrmi rokmi. Iránsky portál Amvádž napísal, že Músáví síce nebol verejne príliš známy, avšak v iránskych Islamských revolučných gardách bol jedným z najvplyvnejších veliteľov. Mal údajne dlhoročné skúsenosti z konfliktov v Sýrii a Libanone.

Viac o téme: ZabitieGenerálVyhrážkyIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu