Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúci nález! V dome strelca z Filozofickej fakulty objavili list: Priznal sa v ňom k vražde v Klánovickom lese

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Policajti našli v dome strelca z Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity (FF UK) v Hostouni na Kladensku list, v ktorom sa útočník priznal k dvojnásobnej vražde v Klánovickom lese z 15. decembra. Uviedol to dnes Denník N, informáciu mu potvrdil policajný hovorca. Obsah listu polícia nemôže zverejniť, prípad totiž aj naďalej preveruje. Obeťami zo streľby v Klánoviciach sú podľa médií tridsaťdvaročný muž a jeho dvojmesačná dcéra. Polícia už minulý týždeň oznámila, že vraždu z Klánovíc na základe balistiky spojila s mužom, ktorý vo štvrtok v budove FF UK na námestí Jána Palacha zabil 13 ľudí. Štrnásta obeť zomrela neskôr v nemocnici.

archívne video

Pohľad na nepríjemný štvrtkový večer v centre Prahy, kde sa strieľalo (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

"Môžem potvrdiť, že sme v Hostouni zaistili list, kde páchateľ napísal, že spáchal útok v Klánovickom lese," povedal serveru hovorca pražskej polície Jan Daněk. "Obsah dokumentu teraz nemožno zverejniť, a to kvôli prebiehajúcemu preverovaniu celej udalosti," dodal hovorca. Polícia má podľa neho v pláne vypočúvať svedkov, ktorí by sa mohli detaily dozvedieť z médií. List a zbraň, ktorá zodpovedá typu, ktorý páchateľ použil v Klánoviciach, našla polícia v deň útoku na fakulte.

Šokujúci nález! V dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

O tom, že indície smerujú k tomu, že streľba na FF UK a vraždy z Klánovíc majú totožného páchateľa, hovoril minulý týždeň na tlačovej konferencii riaditeľ pražskej polície Petr Matějček. Šéf pražskej mordparty Aleš Strach vtedy uviedol, že pravdepodobný vrah nemal na činy jeden konkrétny dôvod. Povedal tiež, že podozrivý zo streľby na FF UK figuroval medzi podozrivými z Klánovíc. Chýbalo pár dní, aby sa ďalšej tragédii zabránilo, uviedol v piatok Strach.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

V súvislosti s policajným zásahom na univerzite sa objavila kritika na sociálnych sieťach, ľudia upozorňovali napríklad na možné podcenenie situácie zo strany polície. Polícia dostala vo štvrtok popoludní informáciu o tom, že mladý muž z obce Hostouň odišiel do Prahy s tým, že si chce vziať život. O 25 minút neskôr zistila, že v Hostouni bol nájdený mŕtvy otec podozrivého, po jeho synovi potom vyhlásila pátranie. Polícia zistila, že muž bude mať prednášku na Celetnej ulici v Prahe. Evakuovala preto tamojšiu budovu filozofickej fakulty, streľba sa ale následne uskutočnila v hlavnej budove na námestí Jána Palacha. V dôsledku útoku na fakulte zomrelo 14 ľudí, zranených bolo 25 ľudí. Policajným zákrokom sa zaoberá aj Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS). Teraz analyzuje informácie a vyhodnocuje podnety od verejnosti

Policajná inšpekcia preveruje zásah na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej

Česká Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) sa začala zaoberať tragickou štvrtkovou streľbou na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK). Okrem iného preverí aj zásah polície, ktorý je vo všeobecnosti hodnotený pozitívne, ale objavilo sa okolo neho aj niekoľko otáznikov, informoval server Novinky.cz. 

Šokujúci nález! V dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Streľba z 21. decembra si vyžiadala 14 obetí a 25 zranených. O život okrem toho prišiel aj samotný útočník, študent fakulty, ktorý po čine spáchal samovraždu."V súvislosti so streľbou na filozofickej fakulte v súčasnej dobe analyzujeme všetky informácie a intenzívne komunikujeme s políciou. Ďalej vyhodnocujeme podnety, ktoré dostávame od verejnosti," povedala v stredu Novinkám hovorkyňa inšpekcie Ivana Nguyenová, pričom neuviedla ďalšie podrobnosti.

Vít Rakušan
Zobraziť galériu (5)
Vít Rakušan  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Minister vnútra Vít Rakušan opakovane uviedol, že stojí za postupom polície a vyzdvihol profesionalitu jej zásahu na FF UK. Včasný policajný zásah podľa neho zrejme zabránil ešte ďaleko tragickejšiemu priebehu masakru. Podobne sa vyjadril aj policajný prezident Martin Vondrášek.Napriek tomu sa vo verejnom priestore diskutuje o tom, či polícia mohla tragédií zabrániť a či v niečom nepochybila. Dokonca aj niektorí odborníci špekulujú napríklad nad tým, či polícia nepodcenila opatrenia pri pátraní po 24-ročnom útočníkovi, ktoré predchádzalo štvrtkovej streľbe.

Šokujúci nález! V dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Objavuje sa niekoľko otázok

Objavuje sa aj otázka, prečo sa polícia pred samotnou tragédiou zamerala len na jednu z niekoľkých budov filozofickej fakulty a neposlala hliadky do všetkých. Mnohí sa tiež pýtajú, prečo polícia o možnej hrozbe neupovedomila vedenie univerzity.Diskusie sa vedú aj o tom, prečo nikto nepovažoval za podozrivé, že si mladý študent v krátkom časovom období zaobstaral väčšie množstvo zbraní vrátane dlhých. Možné zlyhanie v tomto prípade pripúšťa aj polícia, ktorá podľa vlastného vyjadrenia preverí, "či išlo o zlyhanie systému alebo jednotlivca."Polícia ČR v súvislosti s minulotýždňovou streľbou v budove FF UK vyšetruje už vyše 60 prípadov jej schvaľovania, adorovania či vyhrážania sa jej napodobením. V 30 prípadoch policajti poznajú aj totožnosť konkrétnych osôb, napísali Novinky.cz.

Viac o téme: StreľbaČeskoPrahaPolicajná inšpekciaUniverzita Karlova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu