Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Indonézski robotníci protestovali po výbuchu v továrni na výrobu niklu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Yusuf Wahil)

JAKARTA - Niekoľko sto indonézskych robotníkov v stredu protestovalo proti podmienkam v továrni na spracovanie niklu financovanej Čínou, kde cez víkend došlo k výbuchu. Nešťastie si vyžiadalo najmenej 18 obetí, niekoľko desiatok ľudí utrpelo zranenia. Informuje agentúra AFP.

Nehoda sa odohrala v sobotu ráno počas opráv pece v priemyselnom parku Morowali na ostrove Sulawesi. Podľa polície hospitalizovali 30 osôb. Indonézia je centrom na spracovanie niklu, základného kovu používaného na výrobu batérii do elektrických automobilov a nehrdzavejúcej ocele.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Protestujúci odovzdali manažmentu továrne zoznam 23 požiadaviek, ako sú lepšia údržba taviacich pecí, vylepšenie zdravotníckych kliník, aby lepšie zvládali krízové situácie, a tiež to, aby sa čínski robotníci naučili indonézsky jazyk.

Spoločnosť požiadavky mala splniť

Hovorca priemyselného parku Morowali pre AFP uviedol, že spoločnosť už požiadavky protestujúcich splnila pred dvoma dňami, no neuviedol, ktoré to boli. Dodal však, že dúfa, že protestujúci po vypočutí vysvetlenia spoločnosti protest ukončia.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning v stredu vyhlásila, že medzi obeťami bolo aj osem čínskych štátnych príslušníkov a že nehoda Peking "nesmierne zarmútila". V januári v tom istom priemyselnom parku vypukli násilné protesty, pri ktorých zahynuli dve osoby. Protestujúci žiadali zvýšenie bezpečnosti a platov.

Indonézski robotníci protestovali po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Yusuf Wahil)

Viac o téme: ObeteZraneniaRobotníciNikelVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu