Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obsah vytvorený pomocou AI nebude chránený autorským zákonom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/hirun)

SOUL - Obsah generovaný pomocou umelej inteligencie (AI) nebude v Južnej Kórei chránený autorským zákonom, oznámilo v stredu juhokórejské ministerstvo kultúry. Informuje agentúra Jonhap.

Ministerstvo predstavilo plán opatrení, ktoré majú z krajiny urobiť celosvetového lídra v ochrane autorských práv. Rozhodnutie padlo po búrlivej debate v čase, keď po celom svete prebieha diskusia o tom, či má AI byť uznaná za tvorivú entitu.

archívne video

34.ročník galavečera filmových cien Igric je na tému umelej inteligencie (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Udeliť autorské práva bude možné iba tým dielam, ktoré preukázateľne vyjadrujú ľudské myšlienky a emócie a ktoré nevznikli bez ľudského zásahu. Ministerstvo uviedlo, že rozhodnutie zverejnia v príručke o autorských právach a umelej inteligencii, určenej pre spoločnosti zaoberajúce sa AI, vlastníkov autorských práv a používateľov.

Ministerstvo radí

V nových usmerneniach sa uvádza, že spoločnosti zaoberajúce sa AI musia vlastníkom autorských práv poskytnúť primeranú kompenzáciu za použitie ich diel. Ministerstvo radí vlastníkom autorských práv, aby jasne vyhlásili svoj postoj v otázke používania svojich diel na štúdium pomocou AI a prípadne mu zabránili pomocou technických prostriedkov.

"Pre našu krajinu je nevyhnutné aktívne a proaktívne reagovať na nové výzvy v oblasti autorských práv, pretože vývoj technológií v oblasti AI prináša nové zmeny v oblasti tvorenia," vyhlásil minister kultúry Ju In-čchon.

Viac o téme: Umelá inteligenciaAIAutorský zákonMinisterstvo kultúryObsah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu