Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Srbsko povolí od 1. januára vstup vozidlám s kosovskými poznávacími značkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/Elita_Gashi)

BELEHRAD - Srbsko povolí od 1. januára 2024 na svoje územie vstup vozidlám s kosovskými poznávacími značkami. Oznámil to v utorok vedúci úradu srbskej vlády pre Kosovo Petar Petkovič. EÚ krok uvítala. Opatrenie by malo ukončiť dlhodobý spor Belehradu s Prištinou, informuje agentúra AFP.

Opatrenie bolo podľa Petkoviča prijaté s cieľom "umožniť voľný pohyb všetkých vozidiel" z Kosova. Označil ho za "výlučne praktické rozhodnutie", ktoré má ľuďom uľahčiť život a slobodu pohybu. Dodal však, že ho "nemožno chápať ako uznanie jednostranne vyhlásenej nezávislosti takzvaného Kosova".

archívne video

Šofér havarovaného autobusu v Srbsku pravdepodobne dostal mikrospánok

Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska v roku 2008, Belehrad ju dodnes neuznáva. Ohniskom vyhrotených vzťahov oboch krajín sa pritom v ostatnom čase stali práve spory okolo poznávacích značiek. Doteraz mohli vozidlá z Kosova prekračovať srbské hranice len v prípade, že si štátny znak na poznávacej značke prelepili. Obdobné opatrenia platili aj pre srbské autá prichádzajúce do Kosova.

Srbsko síce súhlasilo s uznávaním kosovských poznávacích značiek už roku 2011 v rámci dohody, ktorú obom stranám sprostredkovala EÚ, opatrenie však dosiaľ nikdy celkom neuplatnilo. EÚ najnovšie oznámenie Belehradu privítala. Hovorca EÚ pre zahraničné veci Peter Stano uviedol, že takéto opatrenie dokazuje, že v procese normalizácie vzťahov medzi Kosovom a Srbskom je možné dosahovať pokrok. EÚ podľa jeho slov teraz očakáva, že Priština zareaguje na krok Belehradu obdobným opatrením.

Viac o téme: AutáVstupJanuárPovolenieZnačkySrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu