Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská armáda hlási, že zostrelila všetkých deväť ruských dronov

Ukrajinskí vojaci počas výcviku Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojaci počas výcviku (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

KYJEV - Dnešné ruské útoky na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zabili jedného civilistu a ďalších šesť zranili. Oznámil to na platforme Telegram úrad regionálnej prokuratúry.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 667

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 667 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:00 Ruská armáda začala delostrelectvo a balistické útoky na obytné štvrte Chersonu.

18:50 Poľskí farmári od nedele prerušia protest na hraničnom priechode s Ukrajinou Medyka-Šehyni. Rozhodli sa tak po tom, čo ich minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski v sobotu ubezpečil, že ich požiadavky budú splnené. Poľskí kamionisti však budú počas Vianoc pokračovať v blokádach troch ďalších priechodov a pustia ešte menej vozidiel ako predtým, informovali agentúry PAP a Reuters.

18:00 Ruské bezpilotné lietadlo zabilo 23. decembra 69-ročnú osadu na dedine Stanislava v Chersonskej oblasti, informoval guvernér Oleksandr Prokudin.

16:11 Zjazd ruskej komunistickej strany dnes nominoval ako kandidáta do marcových prezidentských volieb veterána ruskej politiky, poslanca Nikolaja Charitonova. Ústredná volebná komisia registruje už tri desiatky uchádzačov, ktorí by chceli kandidovať na hlavu štátu. Kvôli žiadnemu z nich sa však podľa komentátorov nemusí znepokojovať Vladimír Putin, ktorý sa uchádza o ďalší šesťročný mandát v Kremli. Hlasovanie v prezidentských voľbách prvýkrát potrvá tri dni, od 15. do 17. marca budúceho roka.

15:45 Rusko od februára zvýši zhruba o desatinu poplatok, ktorý platí Bielorusku za tranzit ropy do Európy cez južnú vetvu ropovodu Družba. Informoval o tom dnes ruský denník Kommersant. Rusko dodáva južné konáre Družby ropu do Českej republiky, Slovenska a Maďarska. Rafinérie v týchto krajinách budú v dôsledku vyššieho tranzitného poplatku čeliť vyšším cenám, napísala agentúra Reuters.

13:59 Civilného zamestnanca ukrajinského ministerstva obrany zatkli pre obvinenie z rozsiahleho podvodu pri nákupe delostreleckej munície. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry v Kyjeve.

13:08 Ukrajinským silám sa podarilo odraziť pokračujúce ruské útoky na mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Uviedol to v sobotu generálny štáb ukrajinskej armády, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

13:01 Moskva hrozí Západu odvetnými krokmi v prípade, ak sa ruské štátne aktíva zmrazené v Európskej únii (EÚ) alebo Spojených štátoch použijú na podporu Ukrajiny. Vyhlásil to v piatok (22. 12.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Ak nám niekto niečo skonfiškuje, potom uvidíme, čo môžeme skonfiškovať ako odpoveď," povedal Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

12:10 Tri ruské stíhačky Su-34 sa podarilo v piatok ukrajinskej armáde zostreliť vďaka tomu, že ruské sily s nimi riskovali a príliš sa s nimi priblížili ukrajinským pozíciám, vyhlásil dnes podľa agentúry Unian hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Agentúra zničenie stíhačiek označila za skvelú operáciu ukrajinských síl. Podobné tvrdenia bojujúcich strán o vzájomne spôsobených stratách však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

10:25 Súčasná podoba vojny na Ukrajine naznačuje podľa Zdeňka Petráša z brnenskej Univerzity obrany stagnáciu a stratu operačného tempa na oboch stranách. Aby Kyjev mohol uskutočniť úspešnú protiofenzívu, musela by sa západná pomoc zdvojnásobiť alebo aj strojnásobiť, uviedol Petráš v rozhovore s ČTK.

9:00 Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej podarilo na juhu krajiny zostreliť tri ruské stíhacie bombardéry typu Su-34. Informuje o tom v sobotu agentúra AFP. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk spresnil, že k zostreleniu ruských strojov došlo v piatok okolo poludnia. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa tak stalo nad územím Chersonskej oblasti, ktorú čiastočne okupujú ruské sily.

7:52 Ukrajinská protivzdušná obrana v piatok večer zostrelila všetkých deväť dronov, ktorými zaútočili Rusi. V ranného zvodcu to dnes uviedlo ukrajinské letectvo. Bezpilotné lietadlá boli podľa hlásenia zneškodnené nad Odeskou oblasťou na juhu Ukrajiny a nad Chmelnyckou oblasťou na západe, píše ruskojazyčný web spravodajskej spoločnosti BBC

6:21 Ukrajinská polícia zadržala vysokopostaveného predstaviteľa ministerstva obrany, ktorý je podozrivý zo sprenevery peňazí v hodnote 36 miliónov eur vyčlenených na nákup delostreleckých granátov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

6:05 Sedemdesiatdvaročného muža v dedine v okrese Kramatorsk zabila letecká bomba, zatiaľ čo pri ruských delostreleckých útokoch boli zranení dvaja muži vo veku 48 a 86 rokov v okrese Pokrovsk.

Nemecký biskup Bätzing kritizoval pápeža za postoj k Ukrajine a Pásmu Gazy

Predseda Nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing kritizoval postoj pápeža Františka k vojne na Ukrajine a k vojne v Pásme Gazy ako "nie dostatočne jasný". TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry DPA. "Áno, aj ja som niekedy zmätený týmto umením ekvidistancie," povedal Bätzing pre denník Süddeutsche Zeitung. Použil termín pre "postoj v strede, názorový stred".

Hoci Bätzing dodal, že si uvedomuje, že Vatikán sa snaží udržať všetky kanály dialógu otvorené, podľa katolíckeho biskupa sú situácie, v ktorých takáto zdržanlivosť nie je vhodná. "Keď myslím na Ukrajinu a na 7. október, myslím si, že kritika Svätého otca je oprávnená: nehovorí dosť jasne, kto je útočník a v čom spočívajú príčiny tohto strašného utrpenia," dodal. Spomenul pritom 7. október, deň masívnych útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas a ďalších extrémistických skupín na južný Izrael. Išlo o najhorší masaker v dejinách Izraela. Militanti vtedy zabili približne 1200 ľudí a ďalších 240 vzali ako rukojemníkov, niektorých medzitým počas krátkeho prímeria prepustili.

Izrael po masakri spustil intenzívne nálety na palestínske Pásmo Gazy, kde Hamas vládne. Potom koncom októbra nasledovala aj pozemná vojenská operácia Izraela, pri ktorej bolo zatiaľ zabitých vyše 20.000 Palestínčanov, ako uvádza ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy riadené Hamasom. Bätzing potvrdil aj svoj postoj ku krajne pravicovej populistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). "Byť katolík a zároveň podporovateľ AfD podľa mňa nejde dohromady," vyhlásil.

Posilňovanie krajne pravicovej AfD v Nemecku, ktorá bola tradične na okraji nemeckej politiky, vyvoláva v mnohých ľuďoch poplach, lebo ju vnímajú ako extrémistickú, protidemokratickú a xenofóbnu.

Poľsko a Ukrajina posilnia spoluprácu, najmä v oblasti obrany

Ukrajina a susedné Poľsko sa chystajú posilniť vzájomnú spoluprácu, najmä v oblasti obrany. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok po stretnutí s novým poľským ministrom zahraničných vecí Radoslawom Sikorskim v Kyjeve. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Volodymyr Zelenskyj a poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj a poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zelenskyj uviedol, že so Sikorskim rokovali o významných príležitostiach na ďalšiu spoluprácu, ktorá obe krajiny posilní. "To zahŕňa osobitne spoločnú vojenskú výrobu," povedal s tým, že je ešte potrebné vyriešiť mnoho záležitostí. "Som však presvedčený, že to dokážeme," doplnil. Ukrajinský prezident už predtým Poľsko a Ukrajinu označil za významných susedov so spoločnou históriou.

Pre Sikorského to bola prvá zahraničná cesta vo funkcii ministra zahraničných vecí. Nová proeurópska vláda poľského premiéra Donalda Tuska sa ujala moci pred týždňom. Poľsko bolo už pred touto zmenou považované za jedného z najpevnejších podporovateľov Ukrajiny, píše DPA. Kyjevu dodáva tanky a bojové lietadlá, ktoré Ukrajinci potrebujú v voji proti ruskej invázii.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu