Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Českému expremiérovi Nečasovi súd potvrdil podmienečný trest za trafiky pre poslancov

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Mestský súd v Prahe v stredu zamietol odvolanie českého expremiéra Petra Nečasa a bývalého námestníka ministra poľnohospodárstva Romana Bočka v kauze takzvaných trafík pre poslancov ODS. Nečasovi tým potvrdil podmienečný trest 2,5 roka väzenia so skúšobnou lehotou štyri roky a pokutu vo výške milión českých korún (takmer 41.000 eur). Rozsudok je právoplatný. Informuje server iDNES.cz.

Bočkovi súd potvrdil dvojročnú podmienku a finančný trest 300.000 korún. V prípade bola obžalovaná aj Nečasova manželka Jana, ktorej prvostupňový súd uložil rovnaký trest ako Bočkovi. Proti verdiktu sa však neodvolala a rozhodnutie tak bolo právoplatné už skôr. Trojica vinu od začiatku odmieta.

archívne video

Peter Pellegrini po rokovaní s predsedom Senátu Parlamentu ČR Vystrčilom o energetickej spolupráci (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podľa obžaloby v roku 2013 sľubovali trom poslancom ODS lukratívne posty, ak sa vzdajú mandátu a umožnia, aby v snemovni prešiel kľúčový zákon o daňových zmenách, ktorý Nečasova vláda navrhla. Skutok sa podľa predsedníčky súdneho senátu jednoznačne preukázal.

Kauza trafík

Po schválení balíčka sa jeden z poslancov stal predsedom dozornej rady štátnej firmy Čepro, ďalší členom predstavenstva Českého Aeroholdingu. Spolu s tretím poslancom ich súd v minulosti oslobodil, pretože dospel k záveru, že sa na nich vzťahuje poslanecká imunita. Súdny proces sa konal opakovane. Najprv boli všetci traja oslobodení, odvolací súd však verdikt zrušil. Kauza takzvaných trafík prispela k pádu Nečasovej vlády. Tento rok v júni uplynulo od policajného zásahu na úrade vlády desať rokov.

Viac o téme: ČeskoTrestKauzaExpremiérPetr NečasTrafikyRoman Bočka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu