Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Exguvernéra Národnej banky Ilmarsa Rimševičsa odsúdili za korupciu

Ilmars Rimševičs
Ilmars Rimševičs (Zdroj: X/business)

JÚRMALA - Bývalého guvernéra Národnej banky Lotyšska Ilmarsa Rimševičsa odsúdili v stredu na šesť rokov väzenia za korupciu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Bývalého šéfa národnej banky uznali za vinného z prijatia úplatkov a z prania špinavých peňazí. Sudca regionálneho súdu v hlavnom meste Riga potvrdil verdikt súdu v lotyšskom prímorskom stredisku Júrmala. Nariadil tiež ročný dohľad a konfiškáciu majetku 58-ročného Rimševičsa vrátane niekoľkých nehnuteľností. Rimševičs má tiež zakázané päť rokov zastávať verejný úrad.

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Proti rozsudku, ktorý prišiel v stredu po štyroch rokoch pojednávaní, je možné podať odvolanie. Čítanie rozsudku trvalo pol hodiny a na otázku, či sa proti nemu odvolá, Rimševičs odpovedal: "Určite." A zo súdnej siene odišiel bez ďalších slov. Podľa prokuratúry Rimševičs prijal platený dovolenkový pobyt a 250.000 eur.

Odsúdený bol aj lotyšský podnikateľ

V prípade odsúdili na päť rokov väzenia aj lotyšského podnikateľa, ktorý rovnako ako Rimševičs na súde namietal proti verdiktu a tvrdil, že je nevinný. Rimševičs bol šéfom centrálnej banky od roku 2001 do konca roka 2019 a takisto zastupoval Lotyšsko v Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Začiatkom roka 2018 ho dočasne zatkli pre podozrenie z korupcie a určitý čas mu nedovolili zastávať úrad. Napriek výzvam na jeho odstúpenie zostal v úrade až do vypršania svojho funkčného obdobia.

Viac o téme: KorupciaNárodná bankaSúd LotyšskoVäzenieExguvernér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu