Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Mimoriadne silné zemetrasenie: Úrady už hlásia viac ako sto obetí a ďalšie pribúdajú!

Mimoriadne silné zemetrasenie v Číne neprežilo vyše sto ľudí Zobraziť galériu (2)
Mimoriadne silné zemetrasenie v Číne neprežilo vyše sto ľudí (Zdroj: X/@MailOnline)

PEKING – Viac ako 100 ľudí zahynulo pri silnom zemetrasení, ktoré v noci na utorok zasiahlo provinciu Kan-su na severozápade Číny. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom v utorok informovala agentúra AFP. Zranených počítajú v stovkách a na mieste prebiehajú zložité záchranné a vyslobodzovacie akcie.

Aktualizované 10:16

Na najmenej 118 mŕtvych a takmer 600 zranených vzrástla bilancia silného zemetrasenia, ktoré v noci na utorok zasiahlo severozápad Číny. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom v utorok informovala agentúra AFP-Podľa amerického geologického inštitútu USGS išlo o plytké zemetrasenie s magnitúdou 5,9, po ktorom nasledovala séria slabších dotrasov. Epicentrum ležalo asi 100 kilometrov juhozápadne od mesta Lan-čou, hlavného mesta provincie Kan-su.

Aktuaizované 6:50 

Podľa amerického geologického inštitútu USGS silné a plytké zemetrasenie malo magnitúdo 5,9 a nasledovala po ňom séria slabších dotrasov.Okrem provincie Kan-su ich zaznamenali aj v susednom regióne Čching-chaj.Zemetrasenie a dotrasy spôsobili značné materiálne škody, vrátane zrútenia domov. V niektorých dedinách boli prerušené dodávky elektriny a vody. Mnohí ľudia v panike vybehli zo svojich domovov na ulicu, uviedla štátna tlačová agentúra Sinchua.

Zemetrasenia nie sú v Číne ničím výnimočným. V auguste zasiahlo východnú Čínu plytké zemetrasenie s magnitúdou 5,4, pri ktorom sa zranilo 23 ľudí a zrútili sa desiatky budov. V septembri 2022 postihlo provinciu S'-čchuan zemetrasenie s magnitúdou 6,6, ktoré si vyžiadalo takmer 100 mŕtvych. V roku 2008 po zemetrasení s magnitúdou 7,9 hlásili viac ako 87.000 mŕtvych alebo nezvestných vrátane 5335 žiakov.

Epicentrum zemetrasenia ležalo asi 100 kilometrov juhozápadne od mesta Lan-čou, hlavného mesta provincie Kan-su. Otrasy nastali v hĺbke desať kilometrov o 23.59 h miestneho času (16.59 h SEČ), vyplýva z údajov amerického geologického inštitútu USGS.

V provinciách Kan-su a Čching-chaj zaznamenali silné otrasy, mnohí miestni obyvatelia vybiehali do ulíc, uviedli tamojšie médiá. Úrady vyslali do oblasti požiarne a záchranné zložky, prebieha tiež zisťovanie škôd na majetku a záchranné práce. Počet obetí a zranených sa preto zrejme ešte môže zvyšovať.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu