Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Transgender žena na plaveckých pretekoch: Ostatné dievčatá neskrývali zdesenie, problém bol pri prezliekaní!

Transgender plavkyňa Melody Wiseheartová (50), ktorá preteká proti ženám a dievčatám. V minulosti bola Nicholas Cepeda.
Transgender plavkyňa Melody Wiseheartová (50), ktorá preteká proti ženám a dievčatám. V minulosti bola Nicholas Cepeda. (Zdroj: X/I Meme Therefore I Am)

BARRIE – Počas plaveckých pretekov v kanadskej provincii Ontário sa odohrala situácia, s ktorou nerátal zrejme žiadny rodič z dievčenských pretekároch. Na štart sa medzi dievčatá postavilo aj transgender žena. Vyvolalo to ihneď pobúrenie. Ostatné pretekárky sa jej dokonca báli.

archívne video

Komunitná pracovníčka Kromková: Oceňujem, že pán veľvyslanec upriamuje pozornosť na život transrodových ľudí na Slovensku (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Na pretekoch v plávaní, ktoré sa konali v kanadskej provincii Ontario v meste Barrie, bola jednou zo súťažiacich aj transgender pretekárka Melody Wiseheartová (50). Závody Trojan Cupu sa konali od prvého do tretieho decembra. Melody mala spoločnú šatňu so svojimi dievčenskými súperkami. Informovalo o tom Toronto Sun. Tie sa jej však báli a hanbili sa pred ňou prezliekať. Melody súťažila vo vekovej kategórii starších pretekárok od 16 rokov a viac. Niekedy však zvykla pretekať aj proti 13-ročným dievčatám.

Profesorka psychológie 

Melody pôsobí ako profesorka na univerzite v Yorku v odbore psychológia. Toto neboli jej prvé ženské plavecké preteky. Napríklad v East Bayfield na pretekoch na 1 500 m skončila vo svojej kategórii na druhom mieste. V Barrie sa však ozvali viacerí rodičia svojich dcér. Jeden z nich sa dokonca vyjadril nasledovne: "Dievčatá boli vystrašené a my na tribúnach pobúrení. Postavili sme pre svoje dcéry provizórny stan z uterákov. Nechceli sme, aby sa pred Wiseheartovou len tak prezliekali. Bolo im to nepríjemné." 

Organizátori sú na jej strane 

Plavecké športové organizácie Swimming Canada a Swim Ontario, ktoré majú na starosti podobné podujatia v regióne, vyjadrili jasné stanovisko, že Melody Wiseheartová môže súťažiť na ženských podujatiach. "Plavecké organizácie sú názoru, že plávať môže každý a nikoho nechcú obmedzovať. Ľudia všetkých tvarov, pohlaví, hmotnosti, vierovyznania či pôvodu by mali mať možnosť plávať podľa svojho vlastného výberu (kde patrí aj výber kategórie podľa rodu). Očakávame, že všetci naši registrovaní športovci a športovkyne sa budú k sebe správať s úctou, rešpektom a budú chrániť naše športové prostredie pred zneužívaním a obťažovaním," znelo v stanovisku. 

Melody Wiseheartová, ktorá sa predtým volala Nicholas Cepeda, má proti dievčatám súťažiť už od roku 2019. Plávanie s iným pohlavím jej bolo umožnené možno aj na základe vede, ktorej sa venuje. Zameriava sa na starnutie a správanie detí a mládeže. Tento príbeh je len najnovším zdrojom pobúrenia pre mladé atlétky a ich rodičov, ktorí tvrdia, že nie je fér, keď ich dcéry musia súťažiť proti trans atlétkam. 
 

Viac o téme: PlávaniePreteky KanadaTransgenderOntárioMelody WiseheartováBarrieTrojan Cup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu