Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rusi porušujú Ženevské konvencie, dôkaz na VIDEU: Z Ukrajincov si spravili živé štíty!

Ruskí vojaci využívajú na Záporoží ukrajinských zajatcov ako živé štíty
Ruskí vojaci využívajú na Záporoží ukrajinských zajatcov ako živé štíty (Zdroj: YouTube/ Радіо Свобода Україна)

ROBOTYNE – Počas vojny na Ukrajine skúšajú bojujúce strany útočiť proti sebe rozdielnou formou. Jednu z nich sa podarilo zaznamenať Ukrajincom na bojový dron. Video ukazuje, že Rusi vedome porušujú medzinárodné dohody. Ukrajincov používajú ako živé štíty.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 659 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Boje na Ukrajine v Záporožskej oblasti v blízkosti Robotyny odhalili, ako sa Rusi snažia postupovať proti svojmu nepriateľovi. Ako uvádza Rádio Slobodná Európa, presná lokalita nebola určená z dôvodu, aby neohrozila kyjevské jednotky v oblasti. Skupine vojakov sa podarilo pomocou dronu natočiť prebiehajúce boje. 

Neozbrojený Ukrajinec 

Rusi vybavený ťažkými strelnými zbraňami postupujú na videu k ukrajinským pozíciám. Pred jedným vojakom sa nachádza neozbrojený Ukrajinec. Na videu sú vyznačené všetky postavy, ako aj ich štátna príslušnosť. Pred Rusom teda kráča Ukrajinec so zdvihnutými rukami. Rusi majú na sebe uniformy, takže sa dá predpokladať, ž ide o príslušníkov armády. 

Vojaci majú byť príslušníkmi ruskej jednotky 234. výsadkového útočného pluku v rámci 76. výsadkovej útočnej divízie. Keď spustia paľbu, jeden z ruských vojakov sa skrýva za Ukrajincom a vytvára si z neho živý štít. Jednou rukou ho drží za rameno a v druhej má samopal. O pár sekúnd hádže ďalší vojak ruskej armády nejaký predmet smerom k ukrajinským pozíciám, pravdepodobne ide o granát. 

Podľa ukrajinskej strany ide o tzv. "bojový prieskum" na detekciu palebnej techniky na pozíciách ozbrojených síl. O chvíľu vychádzajú z úkrytu ukrajinskí vojaci a začína sa bojovať. Ukrajinská armáda nemá informácie o ďalšom osude týchto zajatcov. Bojovníci, ktorí poskytli RFE/RL toto video, zdôraznili, že takýmto spôsobom verejne oznamujú páchanie vojnového zločinu zo strany ruskej armády. 

Ženevský dohovor

Komisár Najvyššej rady pre ľudské práva Dmytro Lubinets, sa vyjadril, že "ak je tomu skutočne tak, ide o oficiálne preukázanie porušenia Ženevského dohovoru. Toto je prvé video, ktoré sa dá považovať za dôkaz. Doteraz som podobnými informáciami nedisponoval. Počas vojenského ťaženia, alebo akejkoľvek akcie, je zakázané využívať vojnových zajatcov. Po udelení statusu 'vojnový zajatec' musí takáto osoba ostať v špeciálne vytvorenom tábore ďaleko od bojov, " povedal. 

Predseda Ukrajinskej helsinskej únie pre ľudské práva Oleksandr Pavlichenko vo videu vysvetľuje, ktoré normy medzinárodného humanitárneho práva sa na túto konkrétnu vojenskú akciu vzťahujú: "Tento akt je porušením článku 23 Tretej Ženevskej konvencie, ktorá chráni vojnových zajatcov pred poslaním do oblasti, kde sa ocitnú pod paľbou. Tiež je zakázané využívať ich na sebaobranu alebo udržanie strategických bodov v teréne," vysvetlil. 

Viac o téme: PorušenieZáporožieŽenevské konvencieVojna an UkrajineRobotyneVojnoví zajatci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu