Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sankcie nezaberajú? Najväčší ruskí boháči vlani ešte viac zbohatli! TOTO je ten najmajetnejší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

MOSKVA - Celkové imanie 25 najbohatších Rusov v minulom roku stúplo o 50 miliárd dolárov na 328,53 miliardy dolárov (zhruba 300 miliárd eur). V roku 2022 sa zmenšilo o 93 miliárd, napísal server Meduza s odvolaním sa na rebríček miliardárov agentúry Bloomberg.

Najviac zbohatol spolumajiteľ ropnej spoločnosti Lukoil Vagit Alekperov, ktorého majetok sa počas minulého roka rozmnožil o 9,3 miliardy dolárov a dosiahol výšku 24,7 miliardy dolárov. Z 25 najbohatších Rusov vlani nezbohatol jediný - podnikateľ Vjačeslav Kantor, ktorého kapitál sa zmenšil o 149 miliónov dolárov na 6,2 miliardy.

archívne video

VIDEOROZHOVOR O takúto sumu chceme zvýšiť peniaze ľuďom, ktorí opatrujú člena rodiny. Nesmú živoriť, hovorí sociálna expertka KDH (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poradie najväčších ruských boháčov vedie najväčší akcionár ťažobného gigantu Nornickel Vladimir Potanin s majetkom odhadovaným na 31,1 miliardy dolárov, nasledovaný hlavným akcionárom plynárenskej spoločnosti Novatek Leonidom Michelsonom (27,5 miliardy). Nasledujú Vagit Alekperov, väčšinový vlastník oceliarní NLMK Vladimir Lisin (23,9) a oligarcha Ališer Usmanov (21,1), ktorý býval jedným z majiteľov britského futbalového klubu Arsenal. V súvislosti s vojnou proti Ukrajine a protiruskými sankciami odišiel z čela Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE).

Ališer Usmanov má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
Zobraziť galériu (2)
Ališer Usmanov má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.  (Zdroj: profimedia.sk)

Ďalšie priečky patria Alexejovi Mordašovovi, Andrejovi Melničenkovi, Michailovi Prochorovovi, Gennadijovi Timčenkovi a Michailovi Fridmanovi. Bloomberg svoj rebríček zostavuje na základe hodnoty akcií spoločností, v ktorých miliardári majú podiely. V rebríčku je celkovo 500 najbohatších ľudí na Zemi vrátane 25 Rusov, dodala Meduza.

Viac o téme: RebríčekMiliardáriBohatstvoRusi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu