Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čína obvinila šéfa zahraničnej spoločnosti zo špionáže pre Veľkú Britániu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti v pondelok obvinilo šéfa zahraničnej poradenskej spoločnosti zo špionáže pre britskú tajnú službu MI6. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Britská tajná služba MI6 podľa Číny využívala cudzieho štátneho príslušníka s priezviskom Huang na nadviazanie "vzťahu spravodajskej spolupráce". Huang viedol zahraničnú poradenskú agentúru a "navštívil Čínu niekoľkokrát s inštrukciami, aby využil svoj verejný profil ako zásterku na zhromažďovanie spravodajských informácii súvisiacich s Čínou pre Britániu", tvrdí ministerstvo štátnej bezpečnosti. Dodalo, že muž hľadal aj ďalších pracovníkov, na ktorých by sa MI6 mohla obrátiť.

archívne video

Minister obrany Jaroslav Naď prijal ministra obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Bena Wallacea (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa čínskeho ministerstva mal Huang do svojho odhalenia odovzdať britskej tajnej službe 17 spravodajských informácii vrátane dôverných štátnych tajomstiev. Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti uviedlo, že následné vyšetrovanie "ihneď objavilo dôkazy o tom, že Huang bol zapojený do špionážnych aktivít, a prijalo trestné donucovacie opatrenia v súlade so zákonom". Peking vo vyhlásení neposkytol ďalšie detaily o identite obvineného či jeho zamestnávateľovi, o jeho súčasnom stave alebo lokalite, kde sa nachádza.

Londýn sa k záležitosti bezprostredne nevyjadril. Agentúra AFP tvrdenia Pekingu nedokázala nezávisle overiť. Čína a Británia sa v uplynulých mesiacoch navzájom obviňovali zo špionáže a jej následného vplyvu na národnú bezpečnosť. Britská vláda nedávno upozornila, že čínski špióni sa čoraz viac zameriavajú na úradníkov. Čína vlani vykonala razie v niekoľkých renomovaných poradenských a výskumných firmách.

Viac o téme: ŠpionážObvinenie ČínaVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu