Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Klimatický summit COP28 priniesol nový návrh: Ľudstvo sa odkloní od fosílnych palív!

Prezident COP28 Sultán Ahmad al-Džábir (vpravo) tlieska s výkonným riaditeľom COP28 Adnanom Aminom (uprostred) a klimatickým šéfom OSN Simonom Stiellom (vľavo) po dohode na odklone od fosílnych palív Zobraziť galériu (2)
Prezident COP28 Sultán Ahmad al-Džábir (vpravo) tlieska s výkonným riaditeľom COP28 Adnanom Aminom (uprostred) a klimatickým šéfom OSN Simonom Stiellom (vľavo) po dohode na odklone od fosílnych palív (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamran Jebreili)

DUBAJ - Nový návrh dohody z klimatického summitu COP28 v Dubaji zverejnený v stredu vyzýva na odklon ľudstva od fosílnych palív. Predošlá verzia dohody rozhnevala mnohé krajiny tým, že neobsahovala rozhodné výzvy na opatrenia na obmedzenie globálneho otepľovania. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

Aktualizované

16:44 Nový v stredu zverejnený návrh dohody z klimatického summitu COP28 v Dubaji vyzýva na odklon ľudstva od fosílnych palív, čo v stredajšom vyhlásení privítala aj Európska komisia (EK), podľa ktorej sa podarilo udržať pri živote Parížsku dohodu. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:39 Klimatická konferencia OSN o zmene klímy v Dubaji (COP28) mala zmysel. To, aký veľký bude, však ukážu až nasledujúce mesiace. Rozhodujúce budú nielen dohody, ale predovšetkým ich pretavenie do praxe, a to pri znižovaní emisií aj zvyšovaní financií pre zelené riešenia. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na závery konferencie.

12:52 O súčasnom zákaze používania fosílnych palív možno diskutovať a dávať si ciele, ale nemožno ho zrealizovať v krátkom čase bez fatálnych následkov. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v súvislosti so závermi konferencie OSN o zmene klímy v Dubaji (COP28).

10:16 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová privítala dnešnú dohodu o odklone od fosílnych palív na záver klimatickej konferencie COP28 v Dubaji a označila ju za dobrú správu pre celý svet. Podľa nej by mohla urýchliť prechod k čistejšej a zdravšej ekonomike a mohla by udržať svet na ceste k dosiahnutiu klimatických cieľov dohodnutých na COP21 v Paríži v roku 2015. Európsky komisár pre klímu Wopke Hoekstra povedal, že je to začiatok konca fosílnych energií.

10:15 Osobitný vyslanec vlády USA pre klimatické otázky John Kerry v stredu ocenil spoluprácu delegátov na klimatickom summite v Dubaji. Predstavitelia OSN upozorňujú, že sú potrebné ďalšie kroky na ukončenie používania fosílnych palív. Informujú o tom správy z agentúr AFP a DPA.

9:43 Spojené arabské emiráty (SAE) a Francúzsko v stredu ocenili záverečnú dohodu z klimatickej konferencie OSN v Dubaji, ktorá žiada postupný odklon od používania fosílnych palív. Menšie ostrovné štáty však vyjadrili znepokojenie. Informujú agentúry AP a AFP.

8:36 Účastníci konferencie OSN o zmene klímy v Dubaji (COP28) sa v stredu dohodli na odklone od fosílnych palív, ktoré spôsobujú zohrievanie planéty. Je to po prvý raz, čo medzinárodné spoločenstvo na klimatickom summite vyslovilo takúto požiadavku. Informujú o tom správy z agentúr AP a DPA.

V návrhu dokumentu nie je formulácia o "postupnom vyradení" fosílnych palív, ktorú žiadalo viac ako 100 krajín. Namiesto toho sa v ňom apeluje na "odklon od fosílnych palív spravodlivým, riadnym a nestranným" spôsobom, aby sa dosiahla uhlíková neutralita do roku 2050 v súlade s vedeckými poznatkami a vrchol v množstve emisií v roku 2025.

Archívne video: Slovak Press Photo začalo s vizualizáciou projektu klimatickej krízy

Slovak Press Photo začalo s vizualizáciou projektu klimatickej krízy (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ide už o tretiu verziu návrhu dokumentu, ktorý bol predstavený pod záštitou predsedu COP28 Sultána Ahmada al-Džábira, šéfa štátnej ropnej spoločnosti Spojených arabských emirátov (ADNOC). Delegáti summitu strávili rozhovormi celú noc.

Podľa pôvodných plánov sa COP28 mal skončiť v utorok okolo poludnia – po takmer dvoch týždňoch prejavov, demonštrácií a vyjednávaní. Konferencia sa však predĺžila, pretože jej účastníci sa snažili dohodnúť na znení záverečného vyhlásenia.

Pôvodný návrh rozhneval krajiny

V pondelok v dejisku konferencie zverejnili návrh dohody, ktorá mala z klimatického summitu vzísť. Tento návrh však rozhneval krajiny, ktoré trvajú na záväzku o rýchlom ukončení ťažby uhlia, ropy a zemného plynu.

Formulácie textu predošlej verzie dohody považovali Európska únia, Spojené štáty, malé ostrovné štáty a mnohé juhoamerické krajiny za príliš vágne v súvislosti s fosílnymi palivami. Proti návrhu textu boli aj Čína a USA – dva najväčšie svetové zdroje emisií spôsobujúcich otepľovanie planéty.

Viac o téme: NávrhDohodaKlimatický summitOdklonFosílne paliváCOP28
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu