Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Taliansko chce mať s Čínou naďalej silné obchodné vzťahy, vyhlásil talianský minister zahraničných vecí

Antonio Tajani
Antonio Tajani (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

RÍM - Taliansko si chce udržať silné obchodné vzťahy s Čínou aj napriek tomu, že odstúpilo od takzvanej Novej hodvábnej cesty (Belt and Road Initiative, BRI), vyhlásil v utorok minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Informuje o tom gentúra ANSA.

Vláda Číne oznámila, že už nemieni pokračovať v projekte, ktorý nebol pozitívny pre taliansky export, povedal Tajani na zhromaždení poľnohospodárskej odborovej organizácie Confagricoltura v Ríme. Krajiny, ktoré neboli súčasťou Novej hodvábnej cesty, ako napríklad Francúzsko a Nemecko, mali s Čínou oveľa silnejšiu a oveľa pozitívnejšiu obchodnú výmenu, dodal minister. "To však neznamená, že nechceme naďalej udržiavať silné obchodné vzťahy s Čínou," zdôraznil Tajani.

archívne video

Energetické spoločnosti Slovenska a Talianska podpísali memorandá o spolupráci (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rím formálne odstúpil od kontroverzného investičného paktu s Pekingom začiatkom decembra. Taliansko sa v roku 2019 stalo prvou veľkou priemyselne rozvinutou krajinou, ktorá sa pripojila k obrovskému investičnému programu Číny. Súčasná premiérka Giorgia Meloniová s rozhodnutím bývalej vlády v tom čase ešte ako opozičná politička nesúhlasila. Po nástupe do úradu opakovane vyhlasovala, že s Čínou je možné rozvíjať dobré vzťahy aj bez účasti na projekte. Dohoda sa mala automaticky obnoviť v marci 2024, ak by ju Taliansko do konca tohto roka nevypovedalo. Projekt BRI má prostredníctvom obrovských investícií do infraštruktúry urýchliť prepravu tovaru z Číny cez strednú do západnej Európy.

Viac o téme: SpoluprácaČínaTalianskoAntonio TajaniObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu