Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Talianske úrady vyšetrujú námestníka ministra kultúry pre údajnú krádež obrazu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Námestníka talianskeho ministra kultúry Vittoria Sgarbiho vyšetrujú pre podozrenie, že vlastnil a vystavoval obraz, ktorý bol ukradnutý a prerobený so zámerom zakryť jeho skutočný pôvod. Sgarbi tieto obvinenia popiera, informuje správa agentúry AFP. Talianski prokurátori z mesta Macerata oznámili, že známeho kritika a historika umenia Sgarbiho, ktorého do funkcie dosadila premiérka Giorgia Melonionová, vyšetrujú v súvislosti s údajným zamlčaním skutočnosti, že umelecké dielo bolo získané nezákonným spôsobom.

Vyšetrovaniu predchádzala reportáž televízie RAI o obraze, ktorý Sgarbi predstavil na výstave v roku 2021. Išlo o dielo talianskeho umelca Rutilia Manettiho, ktorý zomrel v roku 1639, a bolo takmer identické s dielom ukradnutým v roku 2013. Krádež obrazu s názvom "Zajatie svätého Petra" zo zámku v tom čase nahlásila jeho majiteľka s tým, že obraz bol vyrezaný z rámu. Tvrdila, že pár týždňov pred krádežou ju navštívil a požiadal o odkúpenie obrazu istý muž. RAI túto osobu identifikovala ako Scarbiho priateľa.

archívne video

Najväčšie krásy Talianska spoznáte aj vlakom (Zdroj: Trenitalia)

Neskôr v roku 2013 tento muž priniesol roztrhané plátno obrazu k odborníkom na reštaurovanie umeleckých diel, ktorý televízii RAI povedal, že ide o rovnaký obraz, aký zo zámku ukradli a vystavili v roku 2021. Dodal však, že medzi dielami bol jeden rozdiel - obraz vystavovaný Sgarbim mal v ľavom hornom rohu sviečku, ktorú tam podľa reštaurátora domaľovali.

Nejde o žiadnu záhadu

Námestník ministra kultúry popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že obraz našiel vo vile, ktorú v roku 2000 kúpila jeho matka. V 17. storočí na tomto mieste totiž zvykol dovolenkovať pápež Inocent X. "Nejde o žiadnu záhadu. Existujú dva obrazy," povedal Sgarbi v pondelok večer pre program Quarta Repubblica mediálnej spoločnosti Mediaset. Trval na tom, že vlastnil originálny obraz a dielo ukradnuté v roku 2013 bolo podľa neho iba "zlou kópiou" vyhotovenou v 19. storočí.

Vyjadril tiež presvedčenie, že reštaurátor sa obrátil na médiá v rámci pomsty, pretože mu Sgarbi dlžil peniaze. Taliansky protimonopolný úrad už od októbra vyšetruje Sgarbiho v rámci iného prípadu týkajúceho sa údajného prijatia lukratívnych poplatkov za účasť na kultúrnych podujatiach. 

Viac o téme: KultúraúradTalianskoKrádežObraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu