Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vatikánsky súd odsúdil kardinála Becciua v korupčnom procese za spreneveru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VATIKÁN - Vatikánsky súd v sobotu odsúdil talianskeho kardinála Angela Becciua na päť a pol ročné väzenie za spreneveru a ďalšie ekonomické trestné činy. Ide o doteraz najvyššie postaveného predstaviteľa katolíckej cirkvi súdeného vatikánskym trestným súdom. Informujeme podľa agentúr Reuters a AFP.

Spolu desať ľudí bolo obžalovaných z rôznych trestných činov vrátane podvodu, zneužívania právomoci verejného činiteľa a prania špinavých peňazí. Všetci vinu popierali. Becciuov právnik Fabio Viglione novinárom v súdnej sieni povedal, že podá odvolanie, pretože jeho klient je nevinný. Predsedovi súdu Giuseppemu Pignatonemu trvalo vynesenie rozsudku 25 minút. Priznal mimoriadnu zložitosť prípadu, o čom svedčí aj 86 pojednávaní. Jadrom procesu bola investičná kúpa luxusnej nehnuteľnosti na Sloane Avenue 60 v Londýne za 350 miliónov eur v roku 2014. Vatikánu však spôsobila ekonomickú stratu v desiatkach miliónov eur.

Bývalý významný vatikánsky diplomat

Súd sa začal v júli 2021 s cieľom objasniť neprehľadné financie vo Vatikáne. Len niekoľko týždňov pred procesom dal pápež vatikánskym civilným súdom právomoc súdiť aj kardinálov a biskupov. Prokurátor Alessandro Diddi žiadal pre kardinála Angela Becciua (75), bývalého poradcu pápeža Františka, sedem rokov a tri mesiace väzenia, pre ostatných obžalovaných štyri až 13 rokov. Kardinál Becciu je bývalý významný vatikánsky diplomat, v rokoch 2011 až 2018 bol číslom dva v Štátnom sekretariáte Vatikánu, neskôr bol presunutý do vedenia Kongregácie pre kauzy svätých.

V septembri 2020 na funkciu rezignoval a stratil aj niektoré kardinálske privilégiá. Krátko pred svojim súdom si tajne nechal nahrávať svoj telefonický rozhovor s pápežom. Okrem "londýnskeho" prípadu bol obvinený v dvoch ďalších ekonomických škandáloch: prevode peňazí na charitu na rodnej Sardínii a neúspešnom pokuse o oslobodenie unesenej mníšky v Mali.

Viac o téme: SpreneveraSúd VatikánAngel Becciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu