Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Rusko v noci útočilo na Ukrajinu 48 dronmi: Väčšina z nich bola zneškodnená

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečakane zrušil svoj dnešný plánovaný virtuálny prejav v americkom Senáte. Čakalo sa, že na zákonodarcov bude apelovať, aby urýchlene prijali zákonný balík, ktorého návrh okrem iného počíta s 61 miliardami dolárov pre vojenskú aj ekonomickú podporu Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej invázii. O zrušení prejavu informovala agentúra AFP s odvolaním sa na šéfa demokratickej väčšiny v Senáte Chucka Schumera a tiež ukrajinské servery. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 650

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 650 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Lídri krajín skupiny G7 v stredu prostredníctvom videokonferencie rokovali s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Dohodli sa na novom zákaze dovozu diamantov z Ruska, TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v stredu lídrom skupiny G7, že Rusko zvýšilo tlak na fronte. Varoval, že Moskva počíta s tým, že budúci rok nastane "kolaps" jednoty západných krajín. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:12 Ruské úrady našli v stredu v okolí Moskvy telo ukrajinského prokremeľského politika Iľľu Kyvu, ktorý vlani ušiel do Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Zdroj z prostredia ukrajinského sektora obrany pre AFP uviedol, že Kyvovu smrť zosnovala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

17:43 Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu obvinilo z vojnových zločinov štyroch príslušníkov ruskej armády, ktorí mali uniesť a mučiť Američana počas ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

17:14 Pri výbuchu auta zahynul v stredu v meste Luhansk na okupovanom východe Ukrajiny proruský politik Oleg Popov, oznámili ruskí vyšetrovatelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:38 Británia v stredu oznámila, že v súvislosti s pokračujúcou vojnou Ruska na Ukrajine uvalila sankcie na ďalších 46 fyzických a právnických osôb. Ako informovala britská stanica BBC, medzi sankcionovanými subjektmi je aj viac ako 30 spoločností a jednotlivcov spojených s výrobcami dronov a náhradných dielov pre rakety, ako aj s dovozom elektroniky. Na zozname sa ocitli mená riaditeľov niekoľkých spoločností a ich rodinných príslušníkov.

13:49 Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu pricestoval do Spojených arabských emirátov (SAE), kde chce  rokovať o rope, obchodných vzťahoch, ale aj o vojnovom konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

12:26 Ruský diktátor pricestoval do Spojených arabských emirátov. Neskôr navštívi Saudskú Arábiu.

12:04 Polícia v Nepále zadržala desať ľudí, ktorí posielali mladých Nepálčanov do Ruska, aby sa tam dali naverbovať do ruskej armády, informovala v stredu agentúra Reuters. Podľa okresnej polície v Káthmandu zadržaní zinkasovali od každého z mladých mužov po 9000 dolárov a následne ich - väčšinou cez Spojené arabské emiráty a na turistické víza - poslali do Ruska, kde boli prijatí do ruskej armády. 

11:44 Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny v ubytovacích zariadeniach sa zníži na sumu maximálne 12 eur za noc na osobu nad 15 rokov a maximálne šesť eur za noc pre dieťa do 15 rokov. Rozhodla o tom vláda SR na svojom stredajšom rokovaní. Poskytovanie príspevku sa predĺži do konca marca 2024.

10:55 Polícia obvinila desiatky ľudí z Česka a Ukrajiny za podvody voči predávajúcim na internetových bazároch. 

10:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 6. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:15 Predsedovia parlamentných frakcií strán maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP Máté Kocsis a István Simicskó predložili v noci z utorka na stredu parlamentu návrh uznesenia, v ktorom odmietajú začatie prístupových rokovaní Ukrajiny s Európskou úniou (EÚ). S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

10:00 Ruská armáda v noci na stredu vyslala smerom na Ukrajinu 48 útočných dronov typu Šáhid-136/131. Vypustené boli z dvoch lokalít – z mysu Čauda na anektovanom Krymskom polostrove a z Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Vo vyhlásení velenia vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl sa uvádza, že protivzdušná obrana zneškodnila 41 dronov z vyslaného roja, informovala britská stanica BBC.

9:45 Talianska prokuratúra v utorok vydala zatykače na päť osôb podozrivých z napomáhania ruskému občanovi Arťomovi Ussovi, synovi bývalého gubernátora Krasnojarského kraja, pri jeho úteku z domáceho väzenia v Taliansku. 

Ako v noci na stredu informovala agentúra AFP, prokuratúra vydala zatykač aj na samotného Ussa hľadaného Spojenými štátmi pre podozrenia z prania špinavých peňazí a z účasti na nelegálnych schémach vývozu amerických vojenských technológií do Ruska.

8:55 Ruská stíhačka typu S-24 bola zostrelená v blízkosti Hadieho ostrova v Čiernom mori, oznámili v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinská armáda. Informuje správa agentúry AFP.

8:00 Slovinský veľvyslanec na Ukrajine Mateja Prevolšek oznámil, že krajina poskytne Ukrajine 1,5 milióna eur na odmínovanie, oznámilo 4. decembra ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

7:25 Nepálske úrady po smrti šiestich žoldnierov vyzvali Rusko, aby prestalo verbovať svojich občanov do vojny na Ukrajine.  Uviedlo to vo vyhlásení nepálske ministerstvo zahraničných vecí. Ministerstvo zverejnilo zoznam s menami Nepálčanov zabitých na Ukrajine a požiadalo Rusko, aby poslalo ich telá domov a zaplatilo odškodné ich rodinám.

6:40 Ukrajinským vojakom, ktorí od začiatku ruskej invázie do krajiny dostali vyznamenanie Hrdina Ukrajiny, aj rodinám padlých, ktorí ho získali posmrtne, štát poskytne byty. Podľa ukrajinských médií to dnes oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý prvé certifikáty na bývanie už odovzdal.

6:20 V Rusku boli prvýkrát odsúdení dvaja armádni činitelia za to, že neurobili dosť pre odvrátenie útoku zo strany Ukrajiny. Uviedol to denník Kommersant. Súd poslal na štyri roky do väzenia podplukovníka Anatolija Bondareva a majora Dmitrija Dmitrakova za to, že porušili pravidlá bojovej pohotovosti pre prípad nečakaného útoku na ruské územie.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu pripojí k virtuálnemu summitu lídrov skupiny G7. Oznámilo to v noci na stredu Japonsko, ktoré tomuto zoskupeniu ekonomicky najvyspelejších krajín sveta aktuálne predsedá. Informuje agentúra AFP.

Hovorca japonskej vlády novinárom povedal, že japonský premiér Fumio Kišida bude v stredu "hostiteľom TV summitu G7". Dodal, že okrem lídrov krajín G7 sa k prvej časti videokonferencie pripojí aj Zelenskyj. Hovorca tiež uviedol, že Kišida a ostatní lídri G7 vrátane USA budú "diskutovať o otázkach, ktoré sú dôležité pre medzinárodné spoločenstvo, ako je situácia na Ukrajine, situácia na Blízkom východe či umelá inteligencia".

Prečo nemohol vystúpiť Schumer nespresnil

"Zelenskyj sa nemohol pripojiť k nášmu brifingu o 15.00 h (21.00 h SEČ) - niečo sa stalo na poslednú chvíľu," uviedol Schumer podľa serveru Ukrajinska pravda. Prečo Zelenskyj cez videohovor nemohol vystúpiť Schumer nespresnil, podotýka ruskojazyčný web stanice BBC.

Spojené štáty sú najväčším vojenským podporovateľom Ukrajiny v jej obrane proti ruskej invázii; od 24. februára minulého roku podľa amerického ministerstva zahraničia napadnutej krajine poskytli pomoc v hodnote 44,2 miliardy dolárov. Nová pomoc Ukrajine, ktorú sľúbil demokratický prezident Joe Biden, je však teraz v ohrození kvôli protestom kongresových republikánov, ktorí schválenie podmieňujú sprísnením americkej imigračnej politiky.

Ďalšími položkami v prejednávanom zákone sú peniaze pre Izrael či prostriedky na posilnenie stráženia na americko-mexickej hranici, kam tento rok v rekordných počtoch prichádzajú migranti utekajúci predovšetkým z krajín latinskej Ameriky.

Na schválenie pomoci apeloval aj Biely dom

Najvyššie postavený republikán v Senáte Mitch McConnel dnes svojich kolegov vyzval, aby pre zákon, ktorý nebude obsahovať zmeny v azylovej politike, nedvíhali ruku. "Rozhodli sa ohroziť financovanie pre Ukrajinu a budú s tým musieť žiť, keď bude Vladimir Putin pochodovať na Kyjev a na Európu," kritizoval postoj republikánov demokratický senátor Chris Murphy. Na schválenie pomoci apeloval aj Biely dom.

Aby balík Senátom prešiel, musia sa zaň vysloviť tri pätiny hornej komory Kongresu, teda so všetkými demokratmi aspoň deväť republikánov. O jeho prijatie požiadala Kongres americká vláda už v októbri. Teraz Biely dom varuje, že vláde pravdepodobne do konca roka dojdú peniaze na vyzbrojovanie Ukrajiny. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý je na návšteve USA, povedal, že strata americkej pomoci by vytvorila veľké riziko, že Ukrajina vojnu s Ruskom prehrá.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu