Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trhy sa otriasajú v základoch, cena zlata trhá rekordy: Čo je za tým?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: X/Maverick Aoko, Getty Images, X/Maverick Aoko)

SVET – Cena zlata sa v pondelkové ráno dostala na rekordnú sumu. Na trhu tak zaplatíte viac než 2100 dolárov (1951 eur) za jedinú trojskú uncu (31,1 gramu). K rastu podľa analytikov prispieva očakávanie, že americká centrálna banka (Fed) už začiatkom budúceho roka pristúpi k znižovaniu základných úrokových sadzieb. Ich hodnota je dnes v rámci Spojených štátov na najvyššej úrovni za posledných 20 rokov.

archívne video

Ryžovanie zlata v priestoroch opálových baní na Dubníku (Zdroj: TASR/František Iván)

V pondelok ešte krátko pred 9. hodinou ráno sa cena zlata na trhu pohybovala okolo 2080 dolárov za uncu. Pred začiatkom obchodovania v Ázii sa cena vzácneho kovu vyšplhala neuveriteľných 2111,39 dolárov za uncu.

Podľa analytika Purple Trading Petra Lajska hodnota zlata ťaží z oslabujúceho sa dolára. Trhy už dnes očakávajú prvé zníženie úrokových sadzieb, pričom sa špekuluje, že by k tomu mohlo dôjsť už v priebehu prvého kvartálu budúceho roka. „To by mohlo na dolár aj naďalej tlačiť a zlato by tak mohlo pokračovať vo svojej krasojazde aj v budúcom roku. Znižovanie úrokových sadzieb by tak mohlo zlatu dopriať,“ uviedlo analytik.

Trhy sa otriasajú v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rastúcej cene zlata hrá do kariet aj konflikt na blízkom východe. Už v októbri s kvôli konfliktu priblížila cena zlata k úrovni 2000 dolárov za uncu. „V priebehu novembra síce z trhu obavy o konflikt vyprchali a zlato sa tak opäť prepadlo až na 1930 dolárov z uncu, na začiatku decembra sa však obavy opäť rozšírili. Niekoľkodňové prímerie na blízkom východe bolo porušené a rastie aj napätie smerom k Červenému moru. Drony z územia Jemenu tam útočia na dopravné lode, tankery a dokonca aj na americké torpédoborce. Červené more je extrémne dôležitým dopravným uzlom a nestabilita v danej oblasti je iba ďalším faktorom, ktorý hrá zlatu do kariet,“ vysvetlil odborní z Purple Trading.

Trhy sa otriasajú v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Suez Canal Authority via AP)

Podľa analytika by sa tak cenám zlata malo dariť aj v budúcom roku a centa tak môže rásť aj nad aktuálne hodnoty. „Do kariet zlatu bude hrať konflikt na Ukrajine a Blízkom východe, ktoré ani zďaleka nekončia. Ďalej aj očakávaný pád úrokových sadzieb v USA a tiež rekordný dopyt centrálnych bánk po tomto cennom kove,“ dodal odborník.

Viac o téme: IzraelPalestínaVojna na UkrajineZlatoČervené moreCeny zlata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu