Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Odstránenie Zalužného bude pre Zelenského pravdepodobne veľkou ranou

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Protiofenzíva, ktorú začala Ukrajina tento rok v júni, nepriniesla žiadané výsledky, uviedol v rozhovore s agentúrou AP Volodymyr Zelenskyj. Dôvodom je podľa neho nedostatok zbraní a vojakov. Ukrajinský prezident zdôraznil, že Ukrajina sa ale nehodlá vzdať. Vyzval tiež spojencov na zvýšenie zbrojnej produkcie.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 647

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 647 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Rusko 3. decembra večer vypustilo proti Ukrajine skupinu iránsky bezpilotných lietadiel typu Shahed, čo viedlo k riziku útokov bezpilotných lietadiel v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti, informovalo ukrajinské letectvo.

21:26 Pri ruskom ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia a sedem ďalších bolo zranených. Uviedol to dnes šéf vojenskej správy mesta Roman Mročko.

20:00 Estónsko môže po vzore Fínska kedykoľvek uzavrieť svoju hranicu s Ruskom, preto miestne úrady varujú Estóncov pred cestovaním do Ruska, pretože sa „môžu ocitnúť v mŕtvom bode, kedy bude veľmi ťažké vrátiť sa späť“ – uvideol prednosta Estónskej pohraničnej stráže v rozhovore pre Yle.

19:20 Poľsko otvorí jeden svoj hraničný priechod pre prejazd prázdnych kamiónov z Ukrajiny, uviedla dnes ukrajinská pohraničná služba. Podľa nej ide o prvé z opatrení, ktoré majú pomôcť uvoľniť ukrajinsko-poľskú hranicu zablokovanú v dôsledku protestov poľských vodičov kamiónov.

19:00 Odstránenie Zalužného bude pre Zelenského pravdepodobne veľkou ranou, - NBC.  "Zalužnyj je druhý najpopulárnejší človek na Ukrajine a prezidentský tím v ňom vidí potenciálneho konkurenta. A teraz, zdá sa, chcú viniť Zalužného za problémy na fronte. Vzhľadom na jeho popularitu v armáde aj v spoločnosti by jeho odvolanie alebo rezignácia mohli mať veľmi nejednoznačné dôsledky, vrátane oslabenia pozície samotného Zelenského,“ povedal pre publikáciu ukrajinský analytik Fesenko.

18:20 Ruský federálny rozpočet na rok 2024 priniesol len málo prekvapení, krajina sa pripravuje na dlhú vojnu. V rámci tohto rozpočtu boli odhalené strategické vyhliadky Kremľa pre ťažobný priemysel v regiónoch Ukrajiny okupovaných Ruskom.

17:35 Video z následkov ostreľovania Chersonu.

17:00 Okupanti zasiahli obytný dom v Chersone. Najmenej 5 ľudí utrpelo zranenia.

16:20 Za posledný týždeň ukrajinské sily zničili 534 jednotiek ruskej vojenskej techniky, ako aj 7210 ruských vojakov, informoval 3. decembra v Telegrame prvý námestník ministra obrany Oleksandr Pavliuk.

15:53 Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje ukončiť platnosť Zmluvy medzi Československou socialistickou republikou a Zväzom sovietskych socialistických republík o zamedzení vzniku dvojakého štátneho občianstva ratifikovanej v roku 1981. Zmluva sa v praxi uplatňuje len zo strany Slovenska voči Rusku. Rezort upozorňuje, že viaceré jej ustanovenia sú v rozpore s medzinárodnými dokumentmi a slovenskou legislatívou. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

15:41 Ukrajina v nedeľu dopoludnia oznámila, že Rusko prišlo od začiatku invázie 24. februára 2022 až doteraz o 332.040 vojakov. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. Podľa údajov ukrajinskej armády, ktoré neboli nezávisle overené, stratilo Rusko za posledných 24 hodín 930 vojakov bojujúcich na Ukrajine. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo celkovo o vyše 10.000 obrnených bojových vozidiel, 8000 delostreleckých zbraní a 5995 dronov.

15:00 Ruské sily znížili počet náletov proti Ukrajine, ale zintenzívnili činnosť pechoty na juhovýchodnej línii frontu, informoval 3. decembra generál Oleksandr Tarnavskij, veliteľ skupiny Tavria.

14:37 Ukrajina a Poľsko otvoria v noci na pondelok dodatočný hraničný priechod pre prázdne kamióny. Uviedli to v nedeľu ukrajinské úrady v čase protestov poľských vodičov kamiónov na niektorých poľsko-ukrajinských hraničných priechodoch. Informuje agentúra Reuters.

14:10 V Donecku, v zničenom salóne krásy, bola zranená žena a jej 5-ročné dieťa.

13:19 Kyjevský starosta Vitalij Kličko ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyčítal chyby, ktorých sa mal dopustiť v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajine. Urobil tak v sobotňajšom rozhovore pre švajčiarsky portál 20 Minuten. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry AFP.

Ľudia podľa Klička vidia, kto koná účinne alebo nie. "Zelenskyj platí za chyby, ktorých sa dopustil," povedal Kličko v sobotňajšom rozhovore. Ľudia si podľa neho kladú otázky, prečo Ukrajinci neboli lepšie pripravení na vojnu s Ruskom, prečo Zelenskyj až do konca nepripúšťal, že k nej dôjde, či prečo sa Rusi tak rýchlo dostali ku Kyjevu. "Bolo tam priveľa informácií, ktoré nezodpovedali realite," povedal Kličko.

13:18 Ukrajina v nedeľu oznámila, že pri rannom ruskom leteckom útoku na južné mesto Cherson zahynul muž. Dodala, že v noci na nedeľu zostrelila desať útočných dronov Šáhid a riadenú strelu, vypálených Ruskom na ukrajinské územie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

11:15 Ruské sily zranili troch civilistov a za posledný deň zaútočili na viac ako 100 osád v 10 regiónoch, informovali dnes regionálni predstavitelia a ukrajinská armáda.

11:14 Armáda potvrdila, že ruské jednotky popravili dvoch ukrajinských zajatcov v Doneckej oblasti.

10:32 Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny ide o orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu.

10:31 Ruské sily zranili troch civilistov a za posledný deň zaútočili na viac ako 100 osád v 10 regiónoch, informovali dnes regionálni predstavitelia a ukrajinská armáda.

9:15 Ukrajinská armáda v sobotu večer oznámila, že poslednom období sa väčšina bojov medzi ukrajinskými a ruskými silami odohráva vo východnej časti krajiny v okolí obcí Avdijivka a Bachmut. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

7:24 Ukrajinské jednotky v noci nadnes zostrelili 10 z 12 bezpilotných lietadiel Shahed-136/131, ktoré vypustilo Rusko, informovali dnes vzdušné sily. Drony boli vypustené z okolia ruského prístavného mesta Primorsko-Achtarsk v južnom Krasnodarskom kraji.

6:31 Podľa viacerých monitorovacích kanálov Telegramu bolo v noci na dnes  v západoukrajinskej Chmelnickej oblasti počuť výbuchy.

6:30 Americký minister obrany Lloyd Austin na Reaganovom národnom obrannom fóre kritizoval tých, ktorí schvaľujú "americký ústup od zodpovednosti", a zdôraznil potrebu dôsledného vedenia USA, aby prispeli k tomu, že svet zostane čo najbezpečnejší, najslobodnejší a najprosperujúcejší.

Ukrajinská protiofenzíva nepriniesla želané výsledky

"Chceli sme rýchlejšie výsledky. Z tohto pohľadu sme, žiaľ, nedosiahli požadované výsledky. A to je fakt," povedal Zelenskyj v rozhovore publikovanom v piatok. Ukrajina podľa neho nedostala od spojencov všetky zbrane, ktoré potrebovala, pričom rýchly postup na fronte znemožňuje tiež obmedzená veľkosť jej armády.

MIMORIADNY ONLINE Odstránenie Zalužného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

"Na rýchlejšie dosiahnutie požadovaných výsledkov nie je dostatok sily. To ale neznamená, že by sme sa mali vzdať, že sa musíme vzdať," povedal Zelenskyj. "Sme si istí svojimi krokmi. Bojujeme za to, čo nám patrí, "dodal. Ako možnú cestu k úspechu vymenoval Zelenskyj zvýšenie zbrojnej produkcie na Ukrajine, a to predovšetkým v spolupráci so západnými firmami. To je cesta von," povedal s tým, že nič nedesí Rusko viac ako vojensky sebestačná Ukrajina. "Dajte nám tieto príležitosti a my budeme vyrábať," dodal.

Ukrajina začala na začiatku júna svoju dlho očakávanú ofenzívu, ktorá sa sústredila na južnú a juhovýchodnú časť frontu s cieľom prerušiť ruský pozemný most medzi anektovaným polostrovom Krym a okupovaným východom Ukrajiny. Frontovú líniu, ktorú Rusko v mesiacoch pred začiatkom útoku dôkladne opevnilo, dokázali ukrajinskí vojaci posunúť miestami len o jednotky kilometrov, a to za cenu veľkých strát na oboch stranách.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu