Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vrcholní diplomati Mali, Nigeru a Burkiny Faso podporili vznik konfederácie

Príslušníci štátu Burkina Faso
Príslušníci štátu Burkina Faso (Zdroj: SITA/AP Photo/Sam Mednick)

BAMAKO - Ministri zahraničných vecí Burkiny Faso, Mali a Nigeru, v ktorých vládne armáda, v piatok navrhli vytvorenie konfederácie. Ide o súčasť dlhodobého cieľa zjednotiť susedné západoafrické krajiny v spoločnom štáte, informovala tlačová agentúra AFP.

Mali a Burkina Faso, kde vládnu junty, ktoré sa chopili moci počas prevratov v rokoch 2020 a 2022, urýchlene podporili vojenských vládcov Nigeru, ktorí v júli zosadili demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma. Trojica krajín následne vytvorila pakt - Alianciu sahelských štátov (ASS) -, v ktorom sa stanovili užšie hospodárske väzby a vzájomná obranná pomoc v prípade ohrozenia zvrchovanosti alebo územnej celistvosti niektorého z jeho členov. Ministri po dvojdňovom stretnutí v malijskom hlavnom meste Bamako v spoločnom vyhlásení hovoria o "veľkom potenciáli pre mier, stabilitu, diplomatickú silu a hospodársky rozvoj, ktorý posilnené politické spojenectvo ponúka".

"Ministri vedení ambíciou dosiahnuť v konečnom dôsledku federáciu spájajúcu Burkinu Faso, Mali a Niger odporúčajú hlavám štátov ASS vytvorenie konfederácie," uvádza sa vo vyhlásení. Závery budú predložené hlavám týchto štátov. Cieľom stretnutia bolo konkretizovať fungovanie novej aliancie, pričom ministri zdôraznili význam diplomacie, obrany a rozvoja "na upevnenie politickej a hospodárskej integrácie". Tieto vojenské režimy si vytvorili úzke väzby namierené proti medzinárodnému tlaku na návrat k civilnej vláde, a nadviazali tiež vzťahy v boji proti dlhodobým džihádistickým povstaniam, ktoré v týchto troch krajinách zúria.
 

Viac o téme: Burkina FasoMaliNigeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu