Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodcu krajne pravicovej skupiny v Nemecku odsúdili na šesť rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STUTTGART - Na šesť rokov väzenia odsúdili vo štvrtok vodcu krajne pravicovej teroristickej skupiny, ktorá plánovala násilné útoky na moslimov s cieľom zvrhnúť demokratický systém v Nemecku. Informuje agentúra DPA.

Súd v Stuttgarte v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko uznal Wernera S. vinným zo založenia teroristickej organizácie. Bunka známa ako Gruppe S podľa prokuratúry plánovala útokmi na politikov, žiadateľov o azyl a ľudí moslimského vierovyznania vyvolať situáciu podobnú občianskej vojne. Terčom ich útokov mali byť mešity aj ďalšie miesta. 

archívne video

Exminister Pavol Rusko je vinný v kauze Maják nádeje: Trest nedostal (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ďalších desať údajných členov alebo podporovateľov Skupiny S dostalo tresty odňatia slobody alebo podmienečné tresty. Jednu osobu súd oslobodil spod obžaloby, ďalší obžalovaný počas zdĺhavého súdneho procesu zomrel. Proces s členmi Gruppe S prebiehal za prísnych bezpečnostných opatrení, k jeho zdĺhavosti prispela pandémia koronavírusu a zložitosť dokazovania. Podozrivých polícia zadržala vo februári 2020 a pojednávanie napokon trvalo 170 dní.

Viac o téme: OdsúdenieDemokraciaNemeckoVodca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu