Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Záujmom Maďarska je spolupráca medzi Východom a Západom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Záujmom Maďarska je civilizovaná spolupráca medzi Východom a Západom. Uviedol to vo štvrtok v statuse zverejnenom na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pred odletom na 30. ministerskú radu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informuje spravodajca v Budapešti.

"Svet čelí mnohým vážnym bezpečnostným výzvam. Od konca studenej vojny zrejme globálna bezpečnostná situácia nebola nikdy horšia," napísal maďarský minister a varoval pred opätovným vytváraním blokov.

archívne video

Česku ponúkam cestu Orbána, vyhlásil organizátor protivládneho protestu v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Civilizovaná spolupráca je založená na dialógu a dialóg si vyžaduje komunikačné kanály. Ak ich zatvoríme, zničíme možnosť mierového spolužitia. Preto má veľký význam dnešné zasadnutie ministerskej rady OBSE, ktoré sa uskutoční v Skopje, na ktorom sa zúčastnia americkí aj ruskí kolegovia. Bolo by dobré, keby sa spolu v budúcnosti rozprávali častejšie, pretože by to prinieslo nádej na pokojnejšiu budúcnosť," dodal Szijjártó.

Ukrajina a pobaltské krajiny do severomacedónskej metropoly nevyšlú svojich ministrov zahraničných vecí, pretože šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi bola povolená účasť na schôdzke. Minuloročné stretnutie OBSE sa konalo v Poľsku. Varšava Rusku, členovi OBSE, nepovolila účasť, čo vyvolalo rozhorčené reakcie Kremľa.

Severné Macedónsko súhlasilo s jeho účasťou na stretnutí OBSE

Lavrov v pondelok oznámil, že Severné Macedónsko súhlasilo s jeho účasťou na stretnutí OBSE v Skopje. Severné Macedónsko v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v OBSE, pričom sa pripojilo k sankciám Západu na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Ministri OBSE sa v Skopje stretávajú vo štvrtok a v piatok. Susedné Bulharsko už oznámilo, že pre lietadlo s ruskou delegáciou otvorí svoj vzdušný priestor. Ide o diplomatickú výnimku zo sankcií, na základe ktorých je pre Rusko uzatvorený európsky vzdušný priestor.

Viac o téme: SpoluprácaMaďarskoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu