Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nová jadrová hrozba? KĽDR môže odpáliť medzikontinentálnu raketu už v čoskoro

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

WASHINGTON - Severná Kórea môže odpáliť medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) už tento mesiac, povedal vo štvrtok pred stretnutím bezpečnostných predstaviteľov vo Washingtone zástupca juhokórejského poradcu pre národnú bezpečnosť Kim Tche-hjo. Informuje agentúra Jonhap.

"Podľa mňa je možné, že Severná Kórea odpáli ICBM počas tohto decembra. Bez ohľadu na to, či bude mať táto balistická raketa krátky alebo dlhý dolet, pokiaľ k nej bude pripevnená jadrová zbraň, predstavuje pre nás jadrovú hrozbu a jadrový útok," povedal Kim novinárom na letisku vo Washingtone, kam pricestoval na rokovania Poradnej skupiny pre jadrové otázky (NCG).

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

NCG má za cieľ zlepšiť koordináciu medzi USA a Južnou Kóreou v jadrových otázkach a zvýšiť pripravenosť na prípadný útok zo strany Severnej Kórey. Na jej zriadení sa dohodli lídri USA a Južnej Kórey v apríli. Obe spojenecké krajiny chcú zároveň posilniť výmenu informácií a plánovanie pre nepredvídateľné udalosti.

Rakety na tuhé palivo sa ľahšie a bezpečnejšie ovládajú

"V rámci rozšíreného odstrašovania sa zaoberáme tým, ako vopred zabrániť severokórejskému jadrovému útoku a zároveň čeliť jadrovému útoku okamžite v počiatočnej fáze v prípade, že Severná Kórea urobí túto chybu," dodal Kim s tým, že ICBM je súčasťou rokovaní o tzv. rozšírenom odstrašovaní. KĽDR tento rok otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu na pevné palivo – najväčšiu kategóriu balistických rakiet – a túto technológiu využíva aj v celom rade menších zbraní.

Vojenskí analytici tvrdia, že rakety na tuhé palivo sa ľahšie a bezpečnejšie ovládajú a vyžadujú si menšiu logistickú podporu, vďaka čomu sa ťažšie odhaľujú než zbrane na kvapalné palivo. OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických striel a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Viac o téme: RaketaHrozbaSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu