Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Teroristický útok na vianočných trhoch: Polícia zasiahla v poslednej chvíli, zatkla iba 15-ročného mladíka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

DÜSSELDORF - V Nemecku zatkli 15-ročného mladíka podozrivého z prípravy teroristického útoku. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné oznámenie prokuratúry v Düsseldorfe. Podľa DPA zacielil islamista na údajných bezvercov, v hľadáčiku mal okrem iného synagógu a vianočné trhy v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Podľa neoficiálnych informácií z bezpečnostných zložiek, na ktoré sa DPA odvoláva, zatkla polícia v Severnom Porýní-Vestfálsku a Brandenbursku v utorok dvoch mladíkov. Okrem hlavného podozrivého ide aj o 16-ročného mladíka, pričom obaja spolu čin konzultovali. Polícia podľa zdrojov zatiaľ neurčila závažnosť týchto plánov ani to, či sa 15-ročný mladík nesnažil len zviditeľniť pred ďalšími islamistami. Pretože však nedávno menoval konkrétny dátum a miesto, kde chcel útok vykonať, polícia preventívne zakročila.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa rozhlasovej stanice WDR mladík vo videu šírenom na komunikačnej platforme Telegram ohlásil teroristický útok na piatok 1. decembra, pričom v diskusii so 16-ročným mladíkom zvažoval použiť horľavé látky či nabehnúť dodávkou na vianočný trh alebo do synagógy v Kolíne nad Rýnom. Podľa WDR sú obaja mladíci považovaní za stúpencov teroristickej organizácie Islamský štát.

Nemecká tajná služba BfV v stredu ešte pred oznámením prokuratúry uviedla, že na pozadí vojny v Pásme Gazy sa v poslednej dobe výrazne zvýšilo nebezpečenstvo možných teroristických útokov proti Židom a Izraelcom as nimi spojených inštitúcií v Nemecku. Možným cieľom islamisticky motivovaných činov môže byť podľa BfV aj všeobecne "Západ". Koncom októbra bol v Duisburgu v Severnom Porýní-Vestfálsku zatknutý islamista, ktorý podľa zhromaždených poznatkov plánoval vykonať teroristický útok.

Skutočnosť, že sa 15-ročný mladík zameral na vianočné trhy, pripomína útok na námestí Breitscheidplatz v Berlíne z 19. decembra 2016. Vtedy vošiel terorista na vianočný trh v nákladnom vozidle. Pri útoku zomrelo celkovo 13 ľudí, vrátane jednej Češky.

Viac o téme: Vianočné trhyTeroristický útokNemeckoIslamista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu